Azijska tržišta: Indeksi pali nakon informacije da je Trump zaražen koronom

Cijene su nafte, pak, pod pritiskom, jer se ulagači plaše da će nastavak širenja koronavirusa u svijetu loše uticati na ekonomije, a time i na potražnju za 'crnim zlatom'

26
Na azijskim su berzama danas su petak dionica pale, kao i američki terminski indeksi, nakon vijesti da je predsjednik SAD-a Donald Trump zaražen koronavirusom.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,15 posto, nakon četiri dana rasta. Pritom je na Tokijskoj berzi, na kojoj se jučer nije radilo zbog tehničkih problema, Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Australiji pale oko 0,3 posto. Na berzama u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu danas se ne radi zbog praznika.

Nakon vijesti da Trump ide u karantin, terminski S&P 500 indeks pao je 0,4 posto, pa je za očekivati da će danas na Wall Streetu cijene dionica pasti, nakon jučerašnjeg rasta. Činjenica da je Trump pozitivan pridonosi nesigurnosti na tržištima, koja su ionako nestabilna zbog predsjedničkih izbora u SAD-u u novembru.

„Razvoj događaja ovisit će o tome koliko će situacija biti ozbiljna, odnosno je li Trump zaražen. Ulagači su već ionako zabrinuti zbog predstojećih izbora, a ovo ulijeva dodatnu nesigurnost na tržišta”, kaže Masayuki Kichikawa, strateg u kompaniji Sumitomo Mitsui Asset Management.

Ulagači su oprezni i zbog neplodnih pregovora između Kongresa i Bijele kuće o novom paketu fiskalnih poticajnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronakrize. Ministar finansija Steven Mnuchin ponudio je jučer u pregovorima svoj paket mjera, vrijedan oko 1.500 milijardi dolara, dok predstavnici Demokratske stranke, koji imaju većinu u Zastupničkom domu Kongresa, inzistiraju na svom paketu, vrijednom 2.200 milijardi dolara.

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma, poručila je da su Demokrati i Bijela kuća zapeli u raspravi o vrijednosti paketa. A da su poticaji nužni, pokazuju podaci prema kojima oporavak ekonomije od koronakrize gubi na zamahu. Na to su jučer ukazali podaci o broju zahtjeva za pomoć nezaposlenima i potrošnji domaćinstava.

Za jasnije pokazatelje situacije u američkoj ekonomiji ulagači čekaju izvještaj o zapošljavanju u septembru, koje će biti objavljeno u danas. A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago je porasla, nakon četiri dana pada. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,80 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,69 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 105,45 na 105,60 jena. Američka je valuta blago ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1720 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1740 dolara.

Cijene su nafte, pak, pod pritiskom, jer se ulagači plaše da će nastavak širenja koronavirusa u svijetu loše uticati na ekonomije, a time i na potražnju za ‘crnim zlatom’. Nakon jučerašnjeg pada za više od tri posto, jutros je na londonskom tržištu cijena barela pala daljnjih 1,2 posto, na 40,43 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,3 posto, na 38,20 dolara.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here