Blagi pad industrijske proizvodnje u Srbiji

U Srbiji industrijska proizvodnja u periodu januar - avgust 2020. bila je manja za 0,7 posto nego u istom periodu prošle godine

22

Industrijska proizvodnja u Srbiji u avgustu ove godine bila je veća za 4,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, dok je u poređenju sa prosjekom za cijelu 2019. bila manja za 0,4 posto, objavio je srbijanski Republički zavod za statistiku.

Prema podacima Zavoda, industrijska proizvodnja u periodu januar – avgust 2020. bila je manja za 0,7 posto nego u istom periodu prošle godine.

Posmatrano po sektorima, u avgustu ove u odnosu isti mjesec prošle godine, zabilježen je rast u snabdijevanju električnom energijom, gasom i parom od 11,2 posto, u prerađivačkoj industriji od tri posto, a u rudarstvu od 1,8 posto.

Posmatrano po namjenskim grupama, u odnosu na avgust prošle godine zabilježen je rast od 11,3 posto kod kapitalnih proizvoda, 7,9 posto kod trajnih proizvoda za široku potrošnju, 6,6 posto kod intermedijarnih proizvoda osim energije, 2,2 posto kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju te 1,4 posto u proizvodnji energije.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje godine imale su proizvodnja električne energije, metalnih proizvoda osim mašina, odjevnih predmeta, osnovnih metala,  hemikalija i hemijskih proizvoda.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here