U akciji “Stop švercu” zaplijenjeno 743,5 kilograma duhana

U nekoliko odvojenih akcija UIO oduzela rezanog duhana, cigareta i druge robe ukupne tržišne vrijednosti 152.000 KM

34

Ovlašteni sužbenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) na području regionalnog centra Tuzla u nekoliko odvojenih akcija oduzeli su veću količinu rezanog duhana i cigareta bez akciznih markica, kao i druge robe, ukupne tržišne vrijednosti 152.000 KM.

-U okviru operativne akcije “Virdžinija“ ,koja je usmjerena na sprečavanje krijumčarenja i nedozvoljene trgovine duhanom i duhanskim prerađevinama, na području općine Pelagićevo ovlašteni službenici UIO su u putničkom motornom vozilu pronašli i privremeno oduzeli veću količinu sitno rezanog duhana bez posjedovanja zakonom propisane dokumentacije. Na osnovu instrukcije dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH i naredbe Suda, izvršen je pretres putničkog motornog vozila, te je tom prilikom pronađeno 387,5 kilograma sitno rezanog duhana.

U dvije odvojene akcije koje su provedene od strane ovlaštenih službenika Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Tuzla, kod devet fizičkih lica koja su bila predmet kontrolnih aktivnosti pronađena je i privremeno oduzeta veća količina duhana i cigareta. Ukupna količina privremeno oduzetog duhana iznosila je 116 kilograma i privremeno je oduzeto 3.768 paklica cigareta.

Ovlaštena službena lica Grupe na području Brčko Distrika BiH pronašla su veću količinu robe stranog porijekla za koju odgovorno lice u pravnom licu nije posjedovalo zakonom propisanu dokumentaciju. Privremeno je oduzeto 625 pari patika, 7.500 zaštitnih maski i 100 pari hlača.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS-saopćeno je iz UIO, uz napomenu da su tokom mjesec i po dana kampanje “Stop švercu“ na otvorenu liniju Uprave stigla 182 poziva.

-Za informaciju i poređenje, u cijeloj prošloj godini na otvorenu liniju UIO stigla su ukupno 223 poziva.

Svaki poziv se detaljno ispita i gdje god postoji osnova planiraju se i izvedu aktivnosti na terenu, pa su do sada oduzete i određene količine duhana i cigareta koji su se prodavali bez da su obilježeni akciznim markicama UIO.

U kampanji “Stop švercu“ privremeno je oduzeto 743,50 kilograma duhana, 28.751 paklica cigareta i jedna mašina za rezanje duhana.

Uprava i dalje poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Zato pozivamo građane da dostave Upravi što konkretnije i preciznije informacije, kako bi se aktivnosti na terenu mogle što brže i preciznije provesti – navodi se u sopćenju UIO.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here