Pet miliona KM za kapitalne investicije u poljoprivredi RS

Iz Ministarstva poljoprivrede RS podsjećaju da su svi podneseni zahtjevi za kapitalne investicije odobreni s željom da se pomogne poljoprivrednicima u uslovima otežanog poslovanja usljed pandemije koronavirus

61

Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske isplatila je pet miliona KM za kapitalne investicije u poljoprivredi za ovu godinu za 860 korisnika.

“Sredstva su isplaćena iz Kompenzacionog fonda i dio su mjera Vlade i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za podršku poljoprivrednoj proizvodnji”, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Dalje se navodi da se najveći dio novca odnosi na ulaganja, odnosno sufinansiranje kupovine traktora i priključaka za šta je izdvojeno 3,4 miliona KM, dok je za investicije u skladištenje i preradu poljoprivrednih proizvoda izdvojeno 564.162 KM, za opremu u stočarskoj proizvodnji 377.011 KM, a za sadnju višegodišnjih zasada 233.667 KM.

Isplaćeni su i podsticaji za ulaganja u navodnjavanje, izgradnju plastenika, nabavku protivgradnih mreža, nabavku junica tovnih rasa i izgradnju objekata u stočarstvu.

Iz Ministarstva poljoprivrede RS podsjećaju da su svi podneseni zahtjevi za kapitalne investicije odobreni s željom da se pomogne poljoprivrednicima u uslovima otežanog poslovanja usljed pandemije koronavirusa.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here