Inžinjering 1 iz Jelaha svečano otvorio novi pogon

Ova firma u posljednje dvije godine bilježi znatan rast u proizvodnji betona i montaže AB konstrukcije, koju osim za kupce na području BiH proizvodi i montira za investitore u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

65

Firma Inžinjering 1 iz Jelaha svečano je otvorila novi pogon namijenjen za proizvodnju i pravljenje koševa od armature maksimalne dužine do 18 m i prečnika fi 1500 proizvođača Schnell. Novootvoreni pogon će biti opremljen sa dvije mašine koje su nabavljene u isto vrijeme a radi se o bušilicama za bušenje šipova Liebherr LB 28 i Bauer BG18H koje će omogućiti ovoj firmi da se aktivno uključi u gradnju autoputeva, mostova i velikih infrastrukturnih projekata kao što su termoelektrane i sl.

”Ovaj pogon se nalazi na površini od oko 2.000 metara kvadratnih i u njemu je sada smještena jedna mašina koja je samo dio kompletne opreme, čija je vrijednost oko dva miliona KM. Osim tih mašina koje su nabavljene, u posljednjih 12 mjeseci naša firma je investirala u svoj razvoj pet miliona KM” –  istaknuo je Mirsad Hadžić, izvršni direktor firme za finansije i nabavku.

Prema njegovim riječima Inžinjering 1 iz Jelaha u proteklom periodu se pretežno bavio izvozom, a u skladu sa zakonskim propisima. Iako je kako kažu konkurencija velika, oni se trude da svojim mogućnostima, uz prilagođavanje tržištu svaki dan i svakodnevnom borbom, uspijevaju opstati i napredovati.

Inžinjering 1 u posljednjih 10 godina nije imao oscilacije u broju zaposlenih, tako da je svoj posao u ovoj firmi uvijek nalazilo oko stotinu osoba. Iz ove firme pojašnjavaju da iako je prethodne godine bio veliki odliv radne snage iz naše zemlje ovu firmu niko nije napustio, ujedno predviđaju da će i u narednom periodu kada budu imali potrebu za novim radnicima, iste moći pronaći na lokalnom tržištu rada.

”Autoput koji prolazi u našoj neposrednoj blizini kao i aktuelni projekti koji su u pripremi u našem okruženju, a uzimajući u obzir da raspolažemo  i pogonima za proizvodnju betona,  te opremom za prevoz i ugradnju istog, mašinama za iskop, autodizalicama daje nam za pravo da smatramo da ćemo biti nezaobilazan faktor u gradnji u budućem periodu”,rekao je Mirsad Hadžić, izvršni direktor firme za finansije i nabavku.

Svečanom otvorenju novog pogona prisustvovao je i premije ZDK Mirza Ganić, koji je ovom prilikom kazao:

”Možemo konstatovati da ustvari imamo firmu ‘svjetsko a naše’, da svi budemo ponosni iz BiH, ZDK i iz Tešnja. Da imamo firmu koja upošljava 100 radnika, koja ima najsavremeniju opremu i mašine koje rade na inostranom tržištu, da imamo firmu koja proizvodi, takve artikle da bi im pozavidjeli najveći proizvođači ove opreme i kad sve to sagledamo i vidimo da se to nalazi kod nas, onda evo kao premijer moram biti radostan. Moram čestitati vlasniku i direktoru ove firme. Moram se zahvaliti što svojim radom doprinose, cirkulaciji novca i obrtu kapitala, jer je to izuzetno važno kako za lokalnu privredu tako i za punjenje budžeta u ZDK. I evo kao čovjek sam impresioniran onim što sam danas ovdje vidio, zaista mi u BiH, u ZDK,  i u Tešnju moramo da budemo zadovoljni i da pohvalimo i da stanemo uz ljude koji zapošljavaju i koji proizvode dodatnu vrijednost. Danas, firma Inžinjering 1 zaista proizvodi dodatnu vrijednost i ovo što smo vidjeli svjedoči, razvoju ovog kraja i u narednom periodu’,zaključio je Ganić.

Čast da pokrene proizvodnju u novom pogonu pripala je Načelniku Općine Tešanj Suadu Huskiću, koji je u prisustvu privrednika, predstavnika institucija i prijatelja ove firme, simboličnim paljenjem mašine pokrenuo proizvodnju. Ova firma u posljednje dvije godine bilježi znatan rast u proizvodnji betona i montaže AB konstrukcije, koju osim za kupce na području BiH proizvodi i montira za investitore u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

”Očekivanja su velika, u smislu da će nam ubrzati i smanjiti troškove proizvodnje a samim tim ćemo postati konkurentniji i spremni da uđemo u borbu za svaki posao u kojem bude učešće proizvoda koji će se pripremati i sadržavati elemente tog proizvodnog pogona. Osim toga očekujemo da će proizvodni pogon pružati usluge i pripremati gotove proizvode za treća lica”, rekao je Hadžić.

Ovu firmu je osnovao Ahmet Hujdur 1990. godine kao samostalnu firmu za projektovanje, izvođenje i nadzor građevinskih radova. U proteklih 30 godina kvalitetnim radom su učvrstili svoju poziciju na tržištu i postali prepoznatljivi kao pouzdan partner u oblasti građevinskih radova.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here