Dobar urod strnih žita u Semberiji

Rodni potencijal kod pšenice podignut je na znatno veći nivo i, uz primjenu svih agrotehničkih mjera na jednom dijelu površina u slivu rijeke Drine i Save, gdje se nalazi i najkvalitetnije zemljište, postignut je prinos od oko 10 tona po hektaru

38

Prema informaciji gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeline ovogodišnja žetva strnih žita, prije svega pšenice i uljane repice, zahvaljujući primjenama agrotehničkih mjera na najvećem dijelu, površina uspješno je okončana u relativno kratkom vremenskom periodu, uz ostvarene dobre proizvodne rezultate.

U jesen 2019. godine zasijano je oko 15.000 hektara, od čega je pšenica zasijana na nešto više od 11.000 hektara, što je oko 77 posto od ukupnih žitnih površina. Ostala strna žita (ječam, tritikale i ozima zob) zasijana su na skoro 3.000 hektara, odnosno na 19,5 posto ukupnih žitnih površina.

Iako su sjetvene površine u proizvodnoj 2019/2020 neznatno smanjene u odnosu na 2018. godinu (oko tri posto), ostvarena je veća proizvodnja u odnosu na 2018. godinu za oko 12 posto.

Rodni potencijal kod pšenice podignut je na znatno veći nivo i, uz primjenu svih agrotehničkih mjera na jednom dijelu površina u slivu rijeke Drine i Save, gdje se nalazi i najkvalitetnije zemljište, postignut je prinos od oko 10 tona po hektaru. Prinosi pšenice na drugim površinama, gdje su u pitanju loši tipovi zemljišta su dosta manji. U Informaciji se navodi da je kvalitet hljebnog zrna bio veoma dobar, što je iznad očekivanja s obzirom na agroekološke uslove koji su vladali tokom vegetacije.

Što se tiče priprema za jesenju sjetvu, a imajući u vidu uobičajenu sjetvenu strukturu i osnovna pravila plodoreda, gdje strna žita u ukupnoj sjetvi učestvuju sa jednom trećinom, može se očekivati da se ove godine pod strnim žitima i uljanom repicom zasije ukupno 16.500 hektara zemljišta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here