Warren Buffett u ofanzivi na japanske trgovačke kuće

Berkshire Hathaway kupio više od pet posto udjela u svakoj od pet vodećih japanskih trgovačkih kompanija - Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui & Co. i Sumitomo

18
Berkshire Hathaway, kompanija milijardera Warrena Buffetta, kupio je više od pet posto udjela u svakoj od pet vodećih japanskih trgovačkih kuća – Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui & Co. i Sumitomo.

Iz Berkshirea je potvrđeno da su vlasnički udjeli stečeni u periodu od oko 12 mjeseci putem redovnih kupovina na Tokijskoj berzi. Na osnovu prošlosedmičnih zaključnih cijena dionica navedenih trgovačkih kuća, udio od pet posto u svakoj od njih mogao bi se procijeniti na oko 6,25 milijardi američkih dolara.

Iz Berkshirea također najavljuju da namjeravaju zadržati ulaganja dugoročno i da mogu povećati svoj udjel u bilo kojoj od pet kompanija do najviše 9,9 posto, ovisno o cijeni. Naime, Berkshire se obavezao da neće kupovati više od 9,9% udjela u bilo kojoj od tih kompanija osim ako to ne odobri upravni odbor svake od trgovačkih kuća.

Pojašnjavajući svoje namjere za ulaganje u japanske trgovačke kuće, Berkshire je ukazao na svoju istoriju dugoročnih, pasivnih udjela u kompanijama poput Coca-Cole, American Expressa i Moody’sa, koje traju više decenija.

“Oduševljen sam što Berkshire Hathaway sudjeluje u budućnosti Japana i pet kompanija  koje smo odabrali za ulaganje. Nadam se da će u budućnosti možda postojati mogućnosti od obostrane koristi”, rekao je Buffett.

Japanske trgovačke kompanije, poznate kao ‘sogo shosha’, konglomerati su koji u Japan, koji nema mnogo vlastitih resursa, uvoze praktično sve – od energije i metala do hrane i tekstila. Također, pružaju usluge proizvođačima.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here