Philips očekuje pad dobiti zbog smanjene narudžbe respiratora za SAD

Američko Ministarstvo zdravstva obavijestilo Philips o reduciranju ugovora prema kojem kompanija do kraja godine treba isporučiti ukupno 12.300 respiratora, umjesto prvobitno naručenih 30.700

22
Holandski proizvođač električne opreme Philips snizio je procjenu svojih godišnjih rezultata nakon što je američko Ministarstvo zdravstva (HHS) otkazalo veći dio narudžbe respiratora, potrebnih za pomoć oboljelima od korona virusa.

Philips je jedna od kompanija s kojima je SAD sklopio ugovor o isporuci više od 187 hiljada respiratora za potrebe državnih zaliha. U međuvremenu je Ministarstvo obavijestilo Philips o reduciranju ugovora prema kojem kompanija do kraja godine treba isporučiti ukupno 12.300 respiratora, umjesto prvobitno naručenih 30.700.

Očekivalo se da će narudžbe respiratora i ostale medicinske opreme, potaknute pandemijom COVID-19, poboljšati Philipsove izglede u 2020. godini. U julu je kompanija za ovu godinu najavila “bolju prilagođenu maržu dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA), zahvaljujući pojačanom prilivu narudžbi medicinske opreme”. Danas je, pak, izvijestila da zbog otkazane američke narudžbe očekuje “skroman organski rast, uz prilagođenu EBITA maržu na nivou prošlogodišnje“.

“Smanjene isporuke naših respiratora HHS-u očito će uticati na finansijske rezultate Philipsa, no i dalje očekujemo da ćemo u drugoj polovini godine, počevši od trećeg kvartala, ponovo bilježiti rast i bolju profitabilnost”, rekao je Frans van Houten, izvršni direktor Philipsa.

U drugom kvartalu temeljna dobit Philipsa pala je gotovo za četvrtinu, na 418 miliona eura. Prihodi kompanije istovremeno su smanjeni za šest posto, na 4,4 milijarde eura.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here