Kvartalni pad turske ekonomije 9,9 posto

Iako je kvartalni pad u periodu od aprila do juna najveći ekonomski u posljednjoj deceniji, on je ipak neznatno manji nego što su ekonomisti predviđali

17

Turska ekonomija u drugom tromjesečju ove godine zabilježila je kvartalni pad od 9,9 posto, nakon uvođenja restriktivnih mjera radi suzbijanja pandemije korona virusa.

Iako kvartalni pad u periodu od aprila do juna o kojem je danas izvijestio Turski statistički zavod predstavlja najveći ekonomski pad u toj zemlji u posljednjoj deceniji, on je ipak neznatno manji nego što su ekonomisti predviđali.

Kada je pandemija izbila u martu, Vlada je uvela brojne restriktivne mjere kako bi suzbila rast broja zaraženih, ali je to imalo neizbježne posljedice po ekonomiju. Osim zatvaranja nekih firmi, Vlada je uvela policijski sat tokom vikenda, zatvorila granice i uvela  ograničenja na putovanja po zemlji. Brojne restrikcije ukinute su u junu.

Nade da će ekonomija značajno oživjeti u trećem kvartalu počele su slabiti, dok su nivoi turističkih posjeta bili mnogo niži nego prethodnih godina, prenosi Associated Press.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here