Shenzhen prvi grad na svijetu potpuno pokriven 5G mrežom

Do sada je pokrivenost 5G mrežom u mnogim kineskim gradovima mrska. U junu ove godine u zemlji je ugrađeno 410 hiljada baznih stanica, a plan je do kraja godine dostići pola miliona.

21
Kineski grad Shenzhen često se navodi kao glavna kineska protivteža američkoj Silicijskoj dolini. Ondje se gomilaju obećavajući start-upovi, a istovremeno se tehnologija budućnosti naglo razvija. Između ostalog, Tencent i Huawei imaju sjedište u ovom gradu.
Dok u većini gradova širom svijeta stanovnici i dalje čekaju futurističku mrežu pete generacije, grad Shenzhen je postigao samostalnu pokrivenost 5G mrežom. Gradonačelnik Chen Rugui najavio je da sada svi stanovnici imaju pristup vrlo brzoj mreži 5G.

Shenzhen je tako postao prvi grad na svijetu koji svuda nudi 5G mrežu i ne ovisi samo o prethodnoj 4G mreži, kaže Jia Xingdong, direktor gradskog Ureda za industriju i tehnologiju.

“Shenzhen je grad s najvećim brojem 5G baznih stanica na svijetu, kao i potrebnim terminalima”, dodao je Xingdong. Čak 46.000 baznih stanica 5G postavljeno je po gradu, ali iz izjava čelnika nije jasno hoće li signal doista stići do stanovnika na periferiji grada.

Ali samostalna 5G mreža ne znači jasnu korist samo za obične korisnike pametnih telefona; prvi oblik 5G mreže još uvijek se temelji na 4G infrastrukturi, ali sada će nuditi nešto brže veze. Nezavisno djelovanje neovisne mreže zahtijeva dodatnu infrastrukturu, što zahtijeva više vremena i dodatnih ulaganja. To je posebno važno prilikom izgradnje pametnih tvornica koje bi se u gradu mogle pojaviti pomalo brzo.

Ako se grad Shenzhen nekada smatrao svjetskom tvornicom, danas je to primarno dom kineskih tehnoloških divova. Tencent, kompanija za računalne igre, i WeChat, programeri za telekomunikacijske tehnologije Huawei i ZTE, kao i vodeća tvrtka za leteće dronove DJI sa sjedištem su u Shenzhenu. Ovim se svjetskim poznatim tvrtkama pridružuju i manja poduzeća koja računaju na suradnju s tvornicama iz regije.

Izuzetan razvoj regije i poduzetnički potencijal jedan su od glavnih razloga zašto je grad brzo zgrabio ideju o pokrivanju grada neovisnom mrežom 5G. Mreža će već podržati 20 urbanih projekata koji će pokazati upotrebljivost mreže nove generacije. Projekti su ukupno vrijedni 1,6 milijardi juana (nešto manje od dvjesto miliona eura), a to uključuje zdravstvenu tehnologiju, industrijski internet, mobilnost i mnoga druga područja.

Brz odgovor na novu tehnologiju također je rezultat potpore kineske vlade koja je razvoj i upotrebu mreže 5G stavila u svoje prioritetne nacionalne strateške planove. 5G zaživio je u Kini u studenom prošle godine, a opisan je kao najveća mreža takve vrste na svijetu. Razvoj nije zaustavila ni pandemija, jer su davatelji lokalnih mreža izvršili planove bez odlaganja.

Do sada je pokrivenost 5G mrežom u mnogim kineskim gradovima mrska. U junu ove godine u zemlji je ugrađeno 410 hiljada baznih stanica, a plan je do kraja godine dostići pola miliona.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here