Cijene nafte pale ispod 45 dolara, trgovce zabrinjava oporavak potražnje

Pažnju tržišta zaokupila je objava ministara za naftu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera da će tempo oporavka tržišta nafte vjerojatno biti sporiji nego što se očekivalo, uz sve veći rizik dugotrajnog drugog vala pandemije

21
Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 45 dolara zbog zabrinutosti za potražnju s obzirom na sumnje vodećih proizvođača i američke središnje banke u stabilan oporavak ekonomija od koronakrize.
Na londonskom je tržištu cijena barela pala 46 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 44,91 dolar. U gotovo istom je iznosu pala i na američkom tržištu, kliznuvši na 42,50 dolara.

Pažnju tržišta zaokupila je objava ministara za naftu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera da će tempo oporavka tržišta nafte vjerojatno biti sporiji nego što se očekivalo, uz sve veći rizik dugotrajnog drugog vala pandemije. OPEC+ traži od proizvođača koji u prethodnim mjesecima nisu smanjili opskrbu kao što je dogovoreno da je u augustu i septembru srežu više, strahujući da bi oporavak potražnje od koronakrize mogao posustati.

“Fundamenti na tržištu nafte možda su se počeli normalizirati, ali napredak se uglavnom uočava u ponudi dok potražnja i dalje razočarava”, konstatira Emily Ashford iz banke Standard Chartered. Na zabrinutost za oporavak nadovezale su se izjave nekih dužnosnika američke središnje banke da će, s obzirom na posustali oporavak zapošljavanja, možda biti potrebno dodatno ublažiti monetarnu politiku.

“Svi putevi u globalnom i regionalnim ekonomijama vode prema obuzdavanju virusa, ali još im se ne nazire kraj”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a. Američka vlada saopćila je u srijedu da je potražnja za gorivima u SAD-u pala više od dva miliona barela dnevno, na 17,2 miliona barela dnevno, prema podacima o isporukama.

Ukupna je potražnja u posljednje četiri sedmice bila 14 posto manja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a ljetna sezona putovanja primiče se kraju, što znači da će u predstojećem razdoblju dodatno oslabiti. Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 45,19 dolara, što znači da je pala 30 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here