Tržišna vrijednost Applea veća od dva biliona dolara

Kompanija je krajem jula objavila najsnažnije poslovne rezultate za treći kvartal ikada, uključujući 59,7 milijardi dolara prihoda i dvocifreni rast prodaje njenih proizvoda i usluga, navodi CNBC.

13
Tehnološki div Apple postao je danas prva američka kompanija koja kotira na berzi s vrijednošću od dva bilijuna dolara. 
Kako prenosi Reuters, investitori na Wall Streetu su odlučili ignorirati problem Applea vezane za ekosustav iPhonea u korist oklada da će kompanija biti još uspješnija u svijetu poslije krize koronavirusa.

Kompanija je tako za samo nešto više od dvije godine udvostručila svoju tržišnu vrijednost. Prethodnu rekordnu tržišnu kapitalizaciju od 1.000 milijardi dolara Apple je dostigao 2. augusta 2018.

Na Wall Streetu je uveliko bilo očekivano da proizvođač iPhonea postane prva kompanija koja će prekoračiti vrijednost od dva biliona dolara. Apple je 31. jula potisnuo sa trona saudijskog državnog naftnog giganta Saudi Aramca i postao najvrednija kompanija na svijetu čijim se dionicama javno trguje.

Dionice Applea su od početka godine do danas porasle za oko 60 posto, a prošle godine su skočile za više od 120 posto. Kompanija je krajem jula objavila najsnažnije poslovne rezultate za treći kvartal ikada, uključujući 59,7 milijardi dolara prihoda i dvocifreni rast prodaje njenih proizvoda i usluga, navodi CNBC.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here