Facebook povezuje Messenger s Instagramom

Ako će se držati zadanih termina, onda do kraja godine možemo očekivati da će se korisnici samo Facebooka moći dopisivati s korisnicima samo Instagrama i obratno, a vjerovatno će nakon toga u ekosistem biti ubačeni i oni koji koriste WhatsApp (samostalno ili uz neku od ovih aplikacija).

13
Još početkom prošle godine najavljeno spajanje Messengera, WhatsAppa i Instagrama u jednu zajedničku platformu za razmjenu poruka ovih je dana započelo, doduše na mala vrata.
Korisnici u SAD-u su primijetili da im je unutar Instagramove mobilne aplikacije na iOS-u i Androidu ponuđena nadogradnja na novi ugrađeni sistem za razmjenu izravnih poruka – koji nakon tog ažuriranja značajno mijenja izgled.

Nakon ažuriranja, koje je potrebno ručno pokrenuti, chat u Instagramu izgleda gotovo jednako kao onaj u Messengeru, a za njega se koristi i ista, Messengerova ikona. Aplikacija najavljuje i da će se moći na ovaj način komunicirati i s kontaktima koji imaju samo Facebook račun, te nemaju nužno otvoren račun na Instagramu. Oni koji su ažurirali aplikaciju i pokušali to učiniti za sada javljaju kako komuniciranje s jedne na drugu društvenu mrežu još nije moguće, pa je očito riječ o funkcionalnosti koja će biti uključena naknadno.

Osim redizajna, Instagram je ovime dobio i opcije iz Messengera poznate od ranije: reakcije emotikonima na poruke, te odgovaranje na specifične poruke na način “swipe to reply”, što je mogućnost dostupna i u WhatsAppu.

Facebookov dugoročni plan o spajanju svih svojih chat platformi u jednu, kako bi se moglo komunicirati između njih, očito je u novoj fazi provedbe. Jednom kada on bude finaliziran, očekuje se i da cijeli taj sistem razmjene poruka bude zaštićen end-to-end enkripcijom. Inicijalno je u planu bilo zacrtano da će se spajanje dogoditi tokom 2020. godine.

Ako će se držati zadanih termina, onda do kraja godine možemo očekivati da će se korisnici samo Facebooka moći dopisivati s korisnicima samo Instagrama i obratno, a vjerovatno će nakon toga u ekosistem biti ubačeni i oni koji koriste WhatsApp (samostalno ili uz neku od ovih aplikacija). Rad na ovome već je započeo u pozadini, o čemu se već izvještavalo prošloga mjeseca.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here