Sedam najvećih naftnih kompanija izgubilo 90 milijardi dolara

Samo u posljednja tri mjeseca naftne kompanije Royal Dutch Shell, BP, Total, Chevron, Repsol, Eni i Equinor prijavile smanjenje vrijednosti svoje imovine u iznosu od 55 milijardi dolara

22

Najveće svjetske naftne kompanije izgubile su gotovo 90 milijardi američkih dolara u proteklih devet mjeseci, na šta je uticala teška ekonomska situacija uzrokovana pandemijom virusa korona.

U posljednja tri kvartala, sedam najvećih naftnih kompanija smanjilo je svoje prognoze budućih cijena nafte, pokrenuvši talas smanjenja vrijednosti svojih naftnih i plinskih derivata u ukupnom iznosu od 87 milijardi dolara, prenosi Guardian.

Analiza Carbon Trackera pokazuje da su samo u posljednja tri mjeseca naftne kompanije Royal Dutch Shell, BP, Total, Chevron, Repsol, Eni i Equinor prijavile smanjenje vrijednosti svoje imovine u iznosu od 55 milijardi dolara.

Pad vrijednosti nafte bilježi se od kraja prošle godine, a dodatno ga je ubrzala pandemija virusa korona. Kolaps naftnog tržišta zabilježen je u aprilu, kada je cijena nafta skliznula na negativni nivo.

Inače, prošle sedmice došlo je do istorijske promjene na listi najvrednijih svjetskih kompanija – američki tehnološki gigant Apple potisnuo je sa prvog mjesta saudijskog naftnog diva Aramca.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here