Rusi utrostučili broj internetskih kupovina

Rusi su u prvih šest mjeseci ove godine bili štedljiviji nego ranije, pa je prosječan račun za internetsku kupovinu smanjen za 22 posto, na 1.673 rubalja (oko 38 KM)

16

Usljed pandemije korona virusa, u Rusiji je broj kupovina putem Interneta u prvoj polovini 2020. godine bio tri puta veći nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Prema podacima banke Ruski standard, zasnovanim na analizi transkacija putem platnih kartica preko Interneta, Rusi su bili štedljiviji nego ranije, pa je prosječan račun za internetsku kupovinu smanjen za 22 posto, na 1.673 rubalja (oko 38 KM).

Prema istraživanju, u prvoj polovini 2020. godine udio Interneta u ukupnom obimu kupovine iznosio je 67 posto, dok je u istom lanjskom periodu bio samo 32 posto, prenosi agencija TASS.

Rusi su ove godine svoj novac trošili najviše u prodavnicama odjeće, gdje je prosječni račun bio 2.273 rubalja i u supermarketima, gde je prosječan račun iznosio 2.267 rubalja.

Podaci pokazuju da je poboljšanjem epidemiološke situacije potrošnja počela da se povećava, pa i prosječan račun u oblasti e-trgovine. Tako je ukidanje restriktivnih mjera za rezultat imalo povećanje prosječnog računa prilikom kupovine na Internetu u junu i to za osam posto u odnosu na april i 13 posto u odnosu na maj. Prosječan račun Rusa u junu prilikom internetske kupovine bio je 1.755 rubalja, koliko je iznosio i u januaru ove godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here