Neto dobit saudijskog naftnog giganta u drugom kvartalu pala čak 73,4 posto

Kompanija je objavila da joj je neto dobit iznosila 6,6 milijardi dolara za period april - juni 2020., dok je u isto vrijeme prošle godine bila 24,7 milijardi dolara

48

Saudijski naftni gigant Saudi Aramco prijavio je u ponedjeljak (10.8.) pad neto dobiti od 73,4 posto u drugom kvartalu 2020. u odnosu na isti period prošle godine zbog urušavanja cijena nafte izazvane pandemijom.

Kompanija je objavila da joj je neto dobit iznosila 6,6 milijardi dolara za period april – juni 2020., dok je u isto vrijeme prošle godine bila 24,7 milijardi dolara.

“Turbulencije povezane sa smanjenjem potražnje i padom cijena nafte odražavaju naše rezultate u drugom tromjesečju”, izjavio je generalni direktor kompanije Amin Nasser.

 

Neto dobit Saudi Aramca u prvoj polovini ove godine opala je za 50 posto, na 23,2 milijarde dolara u odnosu na 46,9 milijardi dolara u istom periodu prošle godine, navela je kompanija.

Prihodi od nafte u Saudijskoj Arabiji, najvećem izvozniku te sirovine u svijetu, teško su pogođeni duplim šokom – najprije pada cijena zbog trgovinskog rata prije pojave pandemije i velikim smanjenem proizvodnje poslije toga.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here