Švedski BDP u najvećem padu od 1980. godine

Švedska spada među zemlje EU sa najvećom stopom smrtnosti od korona virusa - gore od nje su samo Belgija (850), Španija (609) i Italija (582)

43

Švedska, koja nije uvela izolaciju tokom vrhunca pandemije korona virusa, u periodu od aprila do juna zabilježila je ekonomski pad od 8,6 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Mada iz švedskog Instituta za statistiku ističu da je ta zemlja ekonomski “prošla bolje od zemalja Evropske unije koje su poduzele strožije mjere”, istovremeno priznaju i da se radi o najvećem kvartalnom padu bruto društvenog proizvoda Švedske  u posljednjih 40 godina.

“To je dramatičan pad, ali  znatno je bolje, naprimjer, ako nas uporedite sa južnom Evropom”, prokomentirao je Torbjorn Isaksson, glavni analitičar švedske Nordea banke.

Evropska unija u navedenom periodu zabilježila je prosječan ekonomski pad od 11,9 posto, pri čemu su najgore prošle Španija (18,5 posto), Francuska (13,8 posto) i Italija (12,4 posto).

Uporedo sa lošim ekonomskim, “švedski model” rezultirao je i katastrofalnim zdravstvenim rezultatima – sa 570 umrlih na milion stanovnika, Švedska spada među zemlje Evropske unije sa najvećom stopom smrtnosti od korona virusa – gore od nje su samo Belgija (850), Španija (609) i Italija (582).

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here