Microsoft potvrdio planove o preuzimanju TikToka

Microsoft je saopćio kako će osigurati da se podaci o američkim TikTok korisnicima nalaze u SAD-u i da se podaci pohranjeni na drugom mjestu brišu nakon što se prebace.

22
.

Američka tehnološka kompanija Microsoft u nedjelju je potvrdila kako vodi razgovore s kineskom kompanijom ByteDance o kupnji njene popularne društvene aplikacije TikTok.
Microsoft je saopćio kako nastavlja suradnju s američkim vlastima po pitanju sporazuma te kako namjeravaju zaključiti razgovore do 15. septembra. Ako bi se dogovor zaključio, Microsoft bi mogao istodobno riješiti kontroverze u Washingtonu, ali i povećati svoju snagu u području potrošačkih tehnologija.

Saopćenje je objavljeno dva dana nakon što su mediji izvijestili da je Microsoft zainteresiran za kupnju aplikacije TikTok. Nedugo nakon što su objavljeni medijski napisi, američki predsjednik Donald Trump kazao je kako se protivi ideji da Microsoft kupi TikTok te da će zabraniti tu aplikaciju u SAD-u jer smatra da ta tvrtka svoje podatke o korisnicima dijeli s Pekingom.

Microsoft razmišlja o kupnji TikToka u SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu, a mogao bi ponuditi i drugim američkim investitorima da se uključe u akviziciju, saopćio je Microsoft dodajući kako je njegov izvršni direktor Satya Nadella razgovarao s Trumpom. Kompanija nije otkrila uvjete dogovora.

„Ova nova struktura temeljila bi se na iskustvu koje TikTok korisnici trenutno vole, a istovremenu bi dodala sigurnost na svjetskoj razini, privatnost i digitalnu sigurnosnu zaštitu. Operativni model usluge bio bi osmišljen da osigurava transparentnosti za korisnike, kao i odgovarajući sigurnosni nadzor vlasti u tim zemljama“, priopćio je Microsoft.

Trump je pristao dati ByteDanceu 45 dana da sklopi ugovor s Microsoftom vezano uz TikTok koji koristi 100 miliona američkih korisnika, izvijestio je Reuters, pozivajući se na anonimne izvore.

Microsoft je saopćio kako će osigurati da se podaci o američkim TikTok korisnicima nalaze u SAD-u i da se podaci pohranjeni na drugom mjestu brišu nakon što se prebace.

Glasnogovornik TikToka u nedjelju je kazao da se podaci o američkim TikTok korisnicima već pohranjuju u SAD-u. Kompanija insistira na tome i da ne dijeli korisničke podatke s Pekingom.

Nije jasno koliko bi Microsoft morao platiti za aplikaciju TikTok. Reuters je prošle sedmice izvijestio da su ByteDanceove očekivane procjene vrijednosti za aplikaciju premašile 50 milijardi dolara. TikTok omogućuje korisnicima da stvaraju kratke video uratke – često s osnovnim efektima i glazbom – što je postalo vrlo popularno.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here