Formira se akademija za digitalnu transformaciju

Nedera je istakla da je digitalno transformisano društo prioritet UNDP-a, ne samo u regionu, već i šire

83

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević i rezidentni predstavnik UNDP-a u Bosni i Hercegovini Stalijana Nedera potpisali su Memorandum o razumijevanju, kojim će biti omogućeno da u RS bude ustanovljena akademija za digitalnu transformaciju.

Rajčević je naveo da će ova akademija biti posvećena digitalnoj obuci državnih službenika u republičkoj upravi, ali i na nivou lokalnih zajednica, a u kontekstu razumijevanja sistema elektronske uprave i tehničke obuke službenika.

„Realizacija ovih aktivnosti zavisi od epidemiološke situacije, te je naša pretpostavka da će realizacija ovakvog tipa obuke naših službenika biti u prvoj fazi onlajn, uz pomoć tehnoloških alatki za komunikaciju, ali ne isključujemo ni mogućnost fizičkog prisustva kada nam to uslovi omoguće“, rekao je Rajčević.

On je ukazao da je Memorandumom obuhvaćen i segment pružanja stručnih i konsultantnih usluga UNDP-a resornom ministarstvu, a u vezi sa kreiranjem fleksibilnog i boljeg poslovnog okruženja za razvoj sektora informacionih i komunikacionih tehnologija /IKT/ u RS.

„Potpisivanje Memoranduma doprinijet će da dobijemo značajnu podršku u aktivnostima posvećenim razvijanju ovog sektora, ali i da analiziramo zakonske i podzakonske akte i na osnovu toga napravimo set novih rješenja, koji će omogućiti domaćim i stranim investitorima bolji pristup domaćem tržištu IKT usluga i proizvoda“,  rekao je Rajčević.

On je dodao da treći segment Memoranduma predstavlja nastavak dobre saradnje sa UNDP-om u vezi sa osnivanjem naučnotehnološkog parka u Banjaluci.

– UNDP je ovim memorandumom iskazao volju da nam pomogne u vezi sa kreiranjem projekta ovog parka i to je nešto što je nama u ovom momentu više nego potrebno – rekao je Rajčević.

Nedera je istakla da je digitalno transformisano društo prioritet UNDP-a, ne samo u regionu, već i šire, te da je kriza izazvana virusom korona ukazala na značaj da se ubrza cijeli proces, s obzirom na to da je u svim segmentima društva bilo neophodno da se radi onlajn i putem interneta.

– Posvećeni smo da ubrzamo taj proces i sprovedemo cijeli set aktivnosti ove i naredne godine – rekla je Nedera, te izrazila zadovoljstvo jer je pokazana veća zainteresovanost resornog ministarstva na realizaciji ovih aktivnosti.

Prema njenim riječima, Memorandum pokazuje da je Republika Srpska spremna da radi na digitalnoj transformaciji, te da se u okviru tih aktivnosti očekuje da u septembru bude uspostavljena i akademija za ovu oblast.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here