Pilotima British Airwaysa sindikat preporučio prihvatanje niže plaće

Mjere ograničenja zbog korona virusa pogodile su potražnju za avio putovanjima i dovele u pitanje budućnost mnogih aviokompanija

49

Sindikat pilota u Velikoj Britaniji BALPA preporučio je svojim članovima, njih ukupno 4.300, prihvatenje prijedloga British Airwaysa o 20-postotnom smanjenju plaća, kako bi se ograničilo prisilno rezanje broja radnih mjesta.

Britansko udruženje zrakoplovnih pilota (BALPA) saopćilo je da bi moglo biti otpušteno 270 njegovih članova, ali očekuje da će mjere ublažavanja kroz smanjenje plaća umanjiti i tako projiciranu cifru potencijalnih otkaza.

Početkom godine British Airways pokušao je otpustiti čak četvrtinu pilota, kako je tada obrazloženo u pismu upućenom sindikatu, zbog negativnog utjecaja pandemije.

Mjere ograničenja zbog korona virusa pogodile su potražnju za avio putovanjima i dovele u pitanje budućnost mnogih aviokompanija.

“Izuzetno je razočaravajuće da tokom opsežnih pregovora British Airways nije prihvatio cijeli paket ublažavanja koji smo iznijeli, čime bi se izbjegli gubici radnih mjesta a kompaniju ne bi stajali dodatnih troškova”, saopćeno je iz sindikata.

Prema sporazumu, plaće pilota pale bi u početku za 20 posto, a u naredne dvije godine rezovi plaća bi se smanjili do osam posto i dugoročno na nulu.

Također bi 4.300 pilota British Airwaysa moralo prihvatiti skraćeno radno vrijeme, otpremninu i vanjsko raspoređivanje. Oko 300 pilota bit će na čekanju i vratit će se na letove kad se poveća potražnja.

British Airways je potvrdio da je sa sindikatom postigao sporazum.

Neće biti ponovnog zapošljavanja pilota, smatra sindikat. Britanski zakonodavci su kritikovali aviokompaniju tvrdeći da je koristila taktiku kojom kompanije prisiljavaju zaposlenike da prihvate nepovoljne uslove.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here