Dobar urod i kvalitet strnih žita u Posavini

Ova godina što se tiče samog uroda i kvalitete je jedna od najboljih godina u zadnje vrijeme. Cijene pšenice se trenutno kreću od 0,27 do 0,32 KM

134
Žetva

Vremenski uvjeti ove godine za razliku od prethodnih godina omogućili su da se žetva strnih žita na području Posavskog kantona obavi na vrijeme i u kontinuitetu, što je rezultiralo dobrim urodima i kvaliteti.

Prije 15 dana započela je žetva ječma, prinos je odličan i kreće se oko šest tona po hektar. Prinos pšenice se kreće u prosjeku oko šest do sedam tona po hektaru, što nije bilo u zadnjih 10 godina. Vlaga ječma i pšenice kreće se od devet do 13 posto, a hektolitarska masa pšenice u prosjeku iznosi 80 do 81 kg, a dostizala je i do 85 kg, što je dokaz nalivenosti, punoće, jedrine i zdravlja zrna.

Trenutno se žetva privodi kraju, a započela je vršidba tritikalea i uljane repice. Kompletna žetva biti će završena za tri do četiri dana. Ove godine u odnosu na prethodnu godinu površine pod strnim žitima su nešto manje i iznose cca 5.000 ha, a pšenica je zastupljena na cca 4.000 ha. Uljana repica zastupljena je na površini od cca 250 ha.

Ova godina što se tiče samog uroda i kvalitete je jedna od najboljih godina u zadnje vrijeme. Cijene pšenice se trenutno kreću od 0,27 do 0,32 KM, izvijestio je šef odsjeka Poljoprivredne savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Muhidin Emić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here