Hrvatska među zemljama EU s najvećim rastom stope nezaposlenosti

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u maju iznosila 8,9 posto i bila je viša za 0,8 postotnih bodova nego u aprilu.

41
Hrvatska je u maju bila među pet zemalja Evropske unije s najvećim rastom stope nezaposlenosti u odnosu na prethodni mjesec, pokazao je danas objavljeni izvještaj Eurostata, odražavajući ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.

Mnoge evropske zemlje nastoje u vrijeme pandemije spriječiti gubitak radnih mjesta mjerama poput isplate naknada za radnike poslane na odmor i one koji rade skraćeno.

U maju su vlade istovremenoo počele ublažavati mjere suzbijanja pandemije, pa su mnoge kompanije ponovo pokrenule poslovanje i počele zapošljavati, iako su zbog slabe potražnje uglavnom fokusirane na realizaciju starih poslova, stoji u izvještaju londonske firme Markit.

Ublažavanje mjera blokade odrazilo se i na najnovijim procjenama evropskog statističkog ureda o nezaposlenosti u EU i eurozoni u maju.

Eurostat naglašava da je pandemija Covida 19 na tržištu rada proizvela situaciju bez presedana, koju planira u budućim izvješćima prikazati dodatnim pokazateljima, uključujući zapošljavanje, podzaposlenost i potencijalne dodatne sudionike u radnoj snazi.

U danas objavljenom izvještaju procjenjuju da je na razini Evropske unije sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) u maju iznosila 6,7 posto, što znači da se izjednačila s razinom iz maja prošle godine. U aprilu je iznosila 6,6 posto.

I u eurozoni je stopa nezaposlenosti u maju je  porasla za 0,1 postotni bod u odnosu na april, dosegnuvši 7,4 posto, izračunali su u evropskom statističkom uredu.

U odnosu na prošlogodišnji maj, stopa je manja za 0,2 postotna boda, pokazuje izvještaj.

Ukupno je u maju bez posla u Evropskoj uniji bilo 14,366 miliona građana, od čega njih 12,146 miliona u eurozoni. U odnosu na april njihov broj je u EU porastao za 253 hiljade, a u eurozoni za 159 hiljada.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u maju iznosila 8,9 posto i bila je viša za 0,8 postotnih bodova nego u aprilu.

Bez posla su prema Eurostatovim podacima bile ukupno 164 hiljade građana Hrvatske, čime je njihov broj porastao za 16 hiljada u odnosu na april. U odnosu na prošlogodišnji maj, broj je veći za 44 hiljade.

Hrvatska se tako u izvještaju Eurostata svrstala u skupinu pet zemalja EU s najvećim rastom stope nezaposlenosti u odnosu na april, rast stope, za 0,8 postotnih bodova, bilježile su i Litva i Latvija. Najviše je poskočila stopa nezaposlenosti na Kipru, za 1,3 postotna boda, te u Italiji, za 1,2 postotna boda.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here