Odbio uslužiti gošću bez maske, pa dobio 100.000 dolara bakšiša

Barmen Lenin Gutierrez, zaposlenik Starbucksa u San Diegu, koji je odbio uslužiti gošću jer nije nosila zaštitnu masku, dobio je gotovo 100.000 dolara bakšiša nakon što je snimak događaja objavljen na Facebooku

95
Barista Lenin Gutierrez, zaposlenik Starbucksa u kalifornijskom gradu San Diegu, koji je odbio uslužiti gošću jer nije nosila zaštitnu masku, dobio je gotovo 100.000 dolara bakšiša nakon što je nezadovoljna mušterija događaj objavila na Facebooku,

Kako prenosi NBC, Gutierrez (24) je bio u smjeni kada je Amber Lynn Gilles bez maske ušla u lokal i naručila kafu. Mladić ju je uljudno upitao ima li masku za lice, a prije nego što joj je i uspio pokazati dokument kompanije s pravilom o obaveznom nošenju maske, ona ga je verbalno napala, a potom i fotografirala i događaj objavila na Facebooku.

No, došlo je do obrta koji nije očekivala. Naime, korisnici Facebooka  iskritizirali su je zbog kršenja sigurnosnih mjera i ugrožavanja zdravlja zaposlenika Starbucksa, a uskoro je pokrenuta i crowdfunding kampanja pod nazivom “GoFundMe page for barista Lenin Gutierrez”, a korisnici zamoljeni da doniraju bakšiše za mladog baristu kako bi mogao ostvariti svoj životni san o profesionalnoj plesnoj karijeri i otvaranju plesne škole. Od 22. juna, kada je Amber Lynn Gilles  objavila događaj na Facebooku, prikupljeno je gotovo 100.000 dolara.

S druge strane, nazadovoljna mušterija, koja je svoje ponašanje argumentirala sumnjom u efikasnost maski u zaštiti od korona virusa, odnosno konstatacijom da su “maske glupe kao i ljudi koji ih nose”, umjesto očekivane podrške dobila je nadimak Karen, što je pogrdni naziv za privilegirane, rasistički nastrojene bijele Amerikanke, koje koristeći društveni status traže poseban tretman ne priznajući pravila koja se odnose na druge.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here