24. poziv za dostavu aplikacija tehničke pomoći u okviru Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF)

Rok za dostavu prvog nacrta aplikacija/projekata DIPAK Uredu od strane državnog resornog ministarstva je 31. juli 2020. godine. Krajnji rok za dostavu bh. aplikacija Evropskoj komisiji putem Ureda DIPAK je 4. septembar 2020. godine. 

76

Direkcija za evropske integracije BiH – Ured Državnog IPA koordinatora (Ured DIPAK) obavještava sve zainteresirane korisnike da je objavljen 24poziv za dostavu aplikacija tehničke pomoći u okviru Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). U sektorima energije, zaštite okoliša, socijalnom sektoru i digitalnoj infrastrukturi nema ograničenja za apliciranje (ukoliko su aplikacije u skladu sa opštim uslovima za apliciranje za WBIF, navedenim ispod), dok su u sektoru transporta moguće samo aplikacije koje se odnose na Indikativno proširenje Osnovne (Core) TEN-T mreže.

Opšti uslovi za apliciranje za WBIF čini zahtjev za grant sredstvima mora biti povezan sa investicijom, te treba biti praćen kreditnim aranžmanom (koji je u fazi pregovaranja ili je već sklopljen) između Bosne i Hercegovine i neke od međunarodnih finansijskih institucija uključenih u WBIF (Evropska banka za obnovu i razvoj-EBRD, Evropska investicijska banka-EIB, Razvojna banka Vijeća Evrope-CEB, Razvojna banka SR Njemačke-KfW, Svjetska banka, te Francuska razvojna agencija-AFD), uz razmotrene financijske mogućnosti aplikanta za zaduživanjem u budućnosti.

Navedena vodeća međunarodna financijska institucija mora izraziti interes/podršku projektu koji se predlaže i biti konsultovana pri izradi grant aplikacije zbog finansijskih obaveza koje se stvaraju, neophodno je konsultovanje relevantnih ministarstava finansija prilikom apliciranja po pitanju mogućnosti zaduživanja vezano za predloženi projekat (ukoliko je u pitanju novo zaduženje).

Rok za dostavu prvog nacrta aplikacija/projekata DIPAK Uredu od strane državnog resornog ministarstva je 31. juli 2020. godine. Krajnji rok za dostavu bh. aplikacija Evropskoj komisiji putem Ureda DIPAK je 4. septembar 2020. godine.

Više detalja o načinu i smjernicama za apliciranje, uključujući i format grant aplikacije, se nalazi u aplikacionom paketu. Detaljnije informacije o Investicijskom okviru za Zapadni Balkan: www.wbif.eu
Vodič za Investicijski okvir za Zapadni Balkan je moguće preuzeti ovdje.

Za podršku i informacije pri izradi aplikacija:

WBIF Ured u BiH:

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here