USAID donirao dodatnih milion dolara za borbu protiv pandemije u BiH

Donirana sredstva UNICEF će koristiti kako bi pomogao BiH u pripremi laboratorijskih sistema, boljoj opremljenosti stručnjaka te jačanju prevencije i odbrane od pandemije u  zajednicama s najvećim rizikom

68

Sjedinjene Američke Države, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), osigurale su milion dolara UNICEF-u BiH s ciljem pružanja pomoći Bosni i Hercegovini da odgovori na COVID-19 pandemiju i zaštiti svoje građana.

Ovo su dodatna sredstva koja je USAID dodijelio UNICEF-u BiH za hitni odgovor tokom krize.  Od početka pandemije, USAID je osigurao blizu 500.000 dolara pomoći UNICEF-u za borbu protiv pandemije u BiH.

“Drago mi je da SAD nastavlja pružati podršku BiH u odgovoru na pandemiju COVID-19. Ova podrška, u saradnji s UNICEF-om, omogućit će finansiranje rada medicinskih i laboratorijskih timova koji su od presudnog značaja u ovim naporima. Također će podržati napore u oblasti komunikacija, koji su veoma važni za osiguravanje da javnost prepozna i svoju odgovornost u sprečavanju širenja virusa”, naglasio je američki ambassador u BiH Eric Nelson.

Donirana sredstva UNICEF će koristiti kako bi pomogao BiH u pripremi laboratorijskih sistema, boljoj opremljenosti stručnjaka te jačanju prevencije i odbrane od pandemije u  zajednicama s najvećim rizikom.

Uz podršku USAID-a, UNICEF će nastaviti podržavati instuticije vlasti u njihovim naporima da pruže javnosti pravovremene informacija zasnovane na činjenicama te podržavati medije i novinare, kako bi se spriječilo senzacionalno izvještavanje i promoviralo profesionalno izvještavanje o epidemiji COVID-19. Istovremeno će se podržati i javni emiteri u njihovom radu da osiguraju neophodne sadržaje o higijeni, prevenciji, izolaciji, mentalnom zdravlju i drugim temama relevantnim za potrebe građana.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here