Javni dug Srbije povećan za 370 miliona eura uoči koronakrize

Prema predviđanju Fiskalnog savjeta nakon novog zaduživanja i privredne kontrakcije zbog pandemije, javni dug će narasti na preko 60 odsto BDP-a.

43

Javni dug Srbije uvećan je 370 miliona eura u odnosu na kraj 2019. godine kada je iznosio na 24,7 milijardi eura. Ovo povećanje odnosi se na period prije izbijanja pandemije i ekonomskog paketa Vlade Srbije od 5,1 milijardi eura koji će se finansirati novim zaduživanjem.
Parlamentarna budžetska kancelarija objavila je, kako prenosi Nova ekonomija, novu studiju Analiza javnog duga januar-mart 2020. prema kojoj se javni dug Srbije povećao u odnosu na decembar 2019. godine za 370 miliona eura i sada iznosi 24,7 milijardi eura, odnosno 52,8 posto BDP-a.
Značajan dio ovog povećanja (115 miliona eura) otpada na nepovoljne kursne razlike, dok ostatak predstavlja neto zaduživanje na domaćem tržištu u iznosu od 225 miliona eura.
Javni dug je dug države i čine ga direktan dug koji nastaje zaduživanjem države (ugovaranjem kredita ili izdavanjem državnih obveznica) i indirektne obaveze (po osnovu izdatih garancija).
Veći dio duga izražen je kroz dugoročne obveznice (12,8 mlrd eura), a manji kroz kredite uzete od međunarodnih institucija i stranih vlada (9,6 mlrd eura).
Direktni dug Republike (nastao zaduživanjem) na kraju marta 2020. godine iznosio je 22,8 mlrd eura. U odnosu na kraj 2019. godine povećao se za 380,9 miliona eura (odnosno, ukoliko se izuzme nepovoljan uticaj promjene deviznih kurseva, direktan dug je povećan za oko 264 mliona eura.
Obaveze po osnovu uzetih kredita su povećane za 78,0 mlliona eura, prije svega usljed povlačenja kredita od kineske Export Import banke.
Indirektne obaveze Republike (nastale izdavanjem garancija Republike) na kraju marta 2020.  godine su iznosile 1,5 mlrd eura. U odnosu na kraj 2019. godine smanjene su za 16,4 mlliona eura, najviše zahvaljujući otplati kredita Puteva Srbije.
Analiza Parlamentarne budžetske kancelarije odnosi se na period uoči izbijanja pandemije i ekonomskog paketa vlade Srbije od 31.3.2020, koji predviđa dodatnu potrošnju od 5,1 milijardi eura (11 odsto BDP-a).
Kako je Vlada Srbije ranije najavila, ovaj paket će se finansirati zaduživanjem na domaćem i stranom finansijskom tržištu, protiv čega je bio Fiskalni savjet.
Vlada Srbije je polovinom aprila izdala prvu seriju ovih obveznica u iznosu od tri milijarde eura po kamatnoj stopi od 3,375 odsto. Prema predviđanju Fiskalnog savjeta nakon novog zaduživanja i privredne kontrakcije zbog pandemije, javni dug će narasti na preko 60 odsto BDP-a.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here