Smanjenje proizvodnje poskupilo naftu za 84 posto

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošle sedmice, četvrte zaredom, i trenutno su najviše od marta

43

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošle sedmice, četvrte zaredom, i trenutno su najviše od marta, jer mnoge zemlje u svijetu postepeno pokreću ekonomske aktivnosti, s obzirom na usporavanje širenja korona virusa, pa se očekuje oporavak potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice povećana je za osam posto, na 35,13 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio za oko 13 posto, na 33,25 dolara, što će reći da je ukupno poskupljenje u zadnjih mjesec dana iznosilo 84 posto.

Ipak, cijene nafte i dalje su za oko 40 posto niže u odnosu na početak godine, jer je paraliza najvećih svjetskih ekonomija zbog korona virusa u martu i aprilu izazvala oštar pad potražnje.

No, oporavku cijena umnogome je doprinijelo i to što su najveći svjetski proizvođači  značajno smanjili proizvodnju. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i neovisni proizvođači na čelu Rusijom dogovorili najveće smanjenje proizvodnje u istoriji, za 9,7 miliona barela dnevno, koje je stupilo na snagu 1. maja. Zbog niskih cijena, proizvodnju nafte smanjuju i američki proizvođači – prošle sedmice broj aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u samnjen je desetu sedmicu zaredom, i to za 21 postrojenje, na njih samo 318, što je najniži nivo od 1940. godine, od kada se prate ti podaci.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here