Vijeće donijelo paket pomoći u iznosu od tri milijarde eura za podršku susjednim partnerima

Finansijska pomoć bit će pružena u obliku kredita pod vrlo povoljnim uvjetima, a Bosna i Hercegovina će dobiti 250 miliona eura

51

Vijeće Evropske unije danas je donijelo odluku o pružanju makrofinancijske pomoći u iznosu do tri milijarde eura za deset partnera obuhvaćenih procesom proširenja i partnera u susjedstvu kako bi im se pomoglo da se suoče s ekonomskim posljedicama pandemije bolesti COVID-19. Finansijska pomoć bit će pružena u obliku kredita pod vrlo povoljnim uvjetima, a Bosna i Hercegovina će dobiti 250 miliona eura, najviše od regionalnih zemalja. Republika Sjeverna Makedonija dobit će 160 miliona eura, Crna Gora: 60 miliona eura i Kosovo 100 miliona eura. Ostale zemlje koje se nalaze u ovom paketu jesu Albanija koja je dobila 180 miliona eura, Gruzija sa 150 miliona eura, Jordan sa 200 miliona eura, Moldova sa 100 miliona eura, Tunis sa 600 miliona eura i Ukrajina sa 1,2 milijarde eura.

Pomoć EU-a ovim će zemljama poslužiti za pokrivanje njihovih neposrednih potreba za finansiranjem koje su se povećale zbog izbijanja bolesti COVID-19. Uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda, tim sredstvima doprinijet će se jačanju makroekonomske stabilnosti i stvorit će se prostor za usmjeravanje resursa na zaštitu građana i ublažavanje negativnih socioekonomskih posljedica pandemije prouzrokovane koronavirusom.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here