Usvojen Zakon o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće

Pretpostavke za provođenje zakona stvorene su usvajanjem Izmjena i dopuna Budžeta BPK Goražde te dopuna Zakona o izvršenju budžeta za 2020.godinu, koje je takođe na današnjoj sjednici usvojila Skupština BPK Goražde.

32
bbi,javni poziv

Po hitnom postupku, Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj 6. vanrednoj sjednici razmatrala je, a potom i usvojila Zakon o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće. Između ostalog ovaj propis predstavlja zakonski osnov za dodjelu subvencija privrednim subjektima i obrtnicima s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u cilju prevazilaženja negativnih posljedica u njihovom poslovanju pojavom pandemije coronavirusa COVID-19.
Pretpostavke za provođenje zakona stvorene su usvajanjem Izmjena i dopuna Budžeta BPK Goražde te dopuna Zakona o izvršenju budžeta za 2020.godinu, koje je takođe na današnjoj sjednici usvojila Skupština BPK Goražde.
Na prijedlog Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Rebalans budžeta za 2020.godinu usvojen je u iznosu od 42.428.966KM. Na prijedlog Vlade BPK Goražde, Skupština BPK Goražde prihvatila je mišljenja resornih ministarstava vezanih za nacrte Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, nacrtu Zakona o porodicama sa djecom u FBiH te nacrtu Zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca.
Do kraja zasjedanja, Skupština BPK Goražde po skraćenom postupku razmatrala je i usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o naknadama plaća poslanika i plaćama funkcionera koje bira, imenuje ili čiji izbor i imenovanje potvrđuje Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Zakonom je predviđeno smanjenje osnovne plaće za imenovane funkcionere za 10 posto u periodu trajanja stanja nesreće izazvane pojavom pandemije koronavirus i mjesec dana nakon prestanka, a sredstva će biti uplaćena u poseban fond za pomoć privrednim subjektima, odnosno za subvencije poduzetništvu i obrtu, privatnim preduzećima i poduzetnicima.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here