Izjave Jeroma Powella uznemirile investitore na evropskim berzama, uslijedio pad vrijednosti indeksa

Na evropskim berzama znatno su pale cijene dionica automobilske, tehnološke i bankarske industrije

221

Na evropskim berzama u četvrtak (14.5.) prijepodne zavladao je oprez, a najvažniji indeksi su ponovno pali, jer su investitore uznemirila upozorenja koja je jučer iznio čelnik američkog Feda Jerome Powell.

Panevropski Stoxx 600 indeks bio je oko 9:45 u minusu 0,77 posto, pri čemu su svi sektorski indeksi bili u minusu, a najviše indeks sektora proizvođača osnovnih sirovina, za 1,3 posto.

Istovremeno, londonski Ftse indeks pao je za 1,33 posto na 5.825 bodova, a frankfurtski DAX za 0,78 posto na 10.462 boda, dok se pariški CAC spustio 0,88 posto na 4.306 bodova, prenosi SEEbiz.

Evropske berze tako prate negativni trend koji je zabilježen jučer na Wall Streetu i jutros u Aziji, nakon što je predsjednik američke Centralne banke Jerome Powell upozorio da će trebati vremena da se ekonomija vrati tamo gdje je bila i „da bi oporavak mogao biti sporiji nego što želimo“.

U razgovoru s direktorom Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju Powell je kazao i da će Centralna banka SAD učiniti šta treba, ali bez daljnje fiskalne podrške to možda neće biti dovoljno da se izbjegnu velike ekonomske štete, dok bi bez posla bi moglo ostati najmanje 20 miliona ljudi.

Powellova upozorenja podgrijala su strahovanja ulagača da će oporavak privrede i ekonomije općenito od pandemije potrajati duže nego što se mislilo.

Na evropskim berzama znatno su pale cijene dionica automobilske, tehnološke i bankarske industrije.

Medijske objave da bi Airbus mogao razmotriti planove restrukturiranja koji uključuju velika otpuštanja rezultirale su padom vrijednosti njegove dionice za 1,6 posto.

Najveća pojedinačna gubitnica bila je dionica portugalskog distributera hrane Jeronima Martinsa, s padom cijene za 12 posto i to uprkos snažnom rastu prodaje u prvom tromjesečju, nakon što je menadžment kompanije upozorio investitore na neizvjesnu budućnost.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks potonuo je danas za 1,74 posto na 19.914 bodova.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here