Nagli pad berzanskih indeksa na azijskim tržištima zbog straha od novog vala koronavirusa

Kako zemlje širom svijeta postupno ublažavaju ograničenja u nastojanju da ponovo pokrenu svoje ekonomije, ulagači postaju zabrinutiji zbog drugog vala infekcija

50

Azijske dionice “srušile su se” u utorak (12.5.) zbog sve veće zabrinutosti og drugog vala koronavirusnih infekcija nakon što je kineski Wuhan iz kojeg je krenula pandemija izvjestio o prvim novim slučajevima otkako je ukinuta blokada.

MSCI Asia Pacific Index posrnuo je više od jedan posto. Hongkoški Hang Seng indeks bio među najteže pogođenim s padom od oko dva posto. Južnokorejski KOSPI “srezan” je za 0,85 procenata, prenosi SEEbiz.

Kineski bluechip indeks CSI300 pao je 0,5 posto nakon što su tvorničke cijene u zemlji u aprilu pale po najoštrijoj stopi u četiri godine, što je gore od očekivanja analitičara.

Kako zemlje širom svijeta postupno ublažavaju ograničenja u nastojanju da ponovo pokrenu svoje ekonomije, ulagači postaju zabrinutiji zbog drugog vala infekcija.

Centralni kineski grad Wuhan izvjestio je o pet novih slučajeva u ponedjeljak, bacajući sumnje u napore na smanjivanju ograničenja koja se odnose na koronavirus u cijeloj zemlji, kako se kompanije ponovno pokreću, a pojedinci vraćaju na posao.

Tržišta su rastrgnuta između optimizma o postupnom ponovnom otvaranju nekih privreda i opreza prema još uvijek mračnim ekonomskim podacima”, kaže OCBC Investment Research u bilješci o tržištima u utorak.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here