Njemački ministar ekonomije: Evropa je previše ovisna o stranim dobavljačima

Sada je potrebna evropska industrijska strategija radi jačanja industrijske baze u Evropi, u kombinaciji sa dobrim okvirnim uslovima, posebno za mala i srednja preduzeća, upozorio je Peter Altmaier

53

Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier upozorio je da je pandemija virusa korona pokazala da je Evropa u nabavci lijekova previše ovisna o drugim zemaljama, te da evropske države treba sarađivati radi dalje diversifikacije međunarodnog lanca snabdijevanja.

Altmaier je konstatirao da Evropa mora biti manje ovisna o neevropskim snabdjevačima medicinskom opremom, posebno zaštitne, kao što su maske. On je naglasio da je sada potrebna evropska industrijska strategija radi jačanja industrijske baze u Evropi, u kombinaciji sa dobrim okvirnim uslovima, posebno za mala i srednja preduzeća.

Kako je napomenuo, takva strategija mora biti kompatibilna sa propisima Svjetske trgovinske organizacije.

“Aktuelna kriza ne znači kraj globalizacije. Ona upravo naglašava značaj jasnih međunarodnih trgovinskih propisa kojih svi moraju da se pridržavaju. .

Nakon krize, Evropa mora postati izvor ideja za društveno pravednu transformaciju, ekološki prihvatljivu ekonomiju i uspješan prelaz ka obnovljivoj energiji”, rekao je Altmaier za agenciju Reuters.

On je pritom potcrtao da “jedinstveno tržište ostaje ekonomska kičma Evropske unije i predmet zavisti mnogih drugih zemalja, čak i više sada u svjetlu pandemije“.

Prema njegovim riječima, Njemačka, koja od jula preuzima mjesto predsjedavajućeg EU, osjeća posebnu odgovornost u ovoj krizi da aktivno oblikuje Evropu u duhu solidarnosti.

Njemačka Vlada priprema izmjene propisa o vanjskoj trgovini, koje će zahtijevati da Vlada bude obaviještena o kupovini dionica u ključnim medicinskim kompanijama od zemalja izvan EU.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here