UniCredit banka evidentirala najveći gubitak u posljednje tri godine

Rezervacije vezane za koronavirus nadovezale su se na jednokratne troškove zbog smanjenja radnih mjesta i otpisa turske jedinice

139

UniCredit SpA izvijestio je o svom najvećem gubitku u više od tri godine jer su se rezervacije vezane uz koronavirus nadovezale na jednokratne troškove zbog smanjenja radnih mjesta i otpisa turske jedinice.

Neto gubitak iznosio je 2,71 milijardi eura, budući da su se rezerve za gubitak kredita povećale na 1,26 milijardi eura, objavila je u srijedu milanska banka.

Oko 900 miliona eura izdvojeno je posebno za rješavanje utjecaja virusa. Glavno poslovanje zajmodavca bilo je otporno u prvom kvartalu, a prihodi od provizija i procjena kredita su bili otporni.

Italijanska ekonomija ušla je u najduži zastoj u Evropi nekoliko mjeseci nakon što je glavni izvršni direktor Jean Pierre Mustier iznio novu strategiju za poboljšanje profitabilnosti i povećanje isplate dioničarima.

UniCredit očekuje da će svoj plan preispitati početkom naredne godine, a izvršni direktor rekao je u srijedu da banka ne postavlja nove ciljeve za 2020. godinu jer je neizvjesnost i dalje prevelika.

UniCredit može postići 75 do 80 procenata svojih ciljeva neto prihoda za sljedeću godinu ako ekonomija Evropske unije ojača za 10 posto koliko mnogi ekonomisti očekuju, istaknuo je Mustier u konferencijskom pozivu.

Banka će u četvrtom tromjesečju odlučiti hoće li raspodjeliti dividende na zaradu u 2019. godini.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here