Nisu svi MILIJARDERI u plusu: rekordan GUBITAK i rasprodaja akcija

Milijarder se obratio nekoliko sati nakon što je Berkshire objavio rekordni gubitak, saopštivši da je njegova kompanija prodala sve svoje akcije u četiri najveće američke aviokompanije.

63

Berkshire Hathaway, investiciona kompanija Warren Edward Buffett-a objavila je rekordni neto gubitak od gotovo 50 milijardi dolara.

Neto gubitak Berkshire-a u prva tri mjeseca iznosio je 49,75 milijardi dolara ili 30,653 dolara po dionici Klase A, odražavajući 54,52 milijarde dolara gubitaka od ulaganja, uglavnom redovnih dionica. Godinu dana ranije, neto zarada iznosila je 21,66 milijardi USD, ili 13,209 USD po dionici.

Tromjesečna operativna dobit, koju Buffett smatra boljom mjerom uspješnosti, porasla je šest posto, na 5,87 milijardi dolara ili oko 3,624 dolara po dionici Klase A; 5,56 milijardi dolara ili oko 3,388 dolara po dionici.
Računovodstveno pravilo zahtjeva od Berkshire da izvještava o nerealiziranim gubicima dionica i dobiti sa zaradom. To uzrokuje velike promjene u neto rezultatima koje Buffet smatra besmislenim.
Bez obzira na to, Berkshire se dijelom nagomilao dionicama zbog nesposobnosti Buffett-a da nađe velike kompanije za kupovinu odmah, zbog suše koja je trajala više od četiri godine i koja je ostavila Berkshire sa oko 137,3 milijarde dolara gotovine.

Milijarder se obratio nekoliko sati nakon što je Berkshire objavio rekordni gubitak, saopštivši da je njegova kompanija prodala sve svoje akcije u četiri najveće američke aviokompanije.
Obraćajući se na godišnjem sastanku akcionara, Buffett je ocijenio da se “svijet promjenio” zbog koronavirusa. On je rekao da je pogriješio što je investirao u avio-industriju, prenosi BBC.
Konglomerat je imao udio od 11 odsto akcija u Delta Airlines, 10 odsto u American Airlines, 10 odsto u Southwest Airlines i devet odsto u United Airlines, pokazuju podaci godišnjeg izvještaja te kompanije i njenih podnesaka.
Berkshire Hathaway je počeo da investira u navedene četiri avio-kompanije 2016. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here