Hoće li otkazi u Gorenju izazvati socijalnu bombu u Velenju

Sindikalna podružnica Gorenja sastat će se s predstavnicima općine Velenje koja odluku o otkazima u Velenju naziva neprihvatljivom, jer će izazvati socijalnu bombu

72

Grupacija Hisense Europe koja objedinjuje sve prodajne jedinice Hisensea, tvornicu Hisense TV-a u Češkoj i cijelo Gorenje (proizvodne jedinice u Sloveniji, Češkoj i Srbiji, razvojni centri i kompetencije, podružnice i prodajne jedinice širom Evrope) planira smanjenje broja zaposlenih, koji bi se trebao umanjiti na 2.200 do kraja godine, od čega se očekuje da će se broj zaposlenih u Sloveniji smanjiti za 1.000, uključujući neznatna otpuštanja i promjene u poslovnom modelu, od čega je 700 u proizvodnji, a 300 režijskih.

Radnički direktor Gorenja Drago Bahun rekao je u izjavi za medije u Velenju da se zauzeo za to da se u Velenju zadrži što više radnih mjesta. Čovjek se pita zašto uprava Gorenja ne koristi honorarni rad i čeka kod kuće. Kao rezultat toga, najavljena otpuštanja 2.200 radnika do kraja godine potpuno su neprihvatljiva i žestoko će im se oduprijeti.

Bahun je rekao da su za petak sazvali radničko vijeće i da će u narednim danima sazvati i sastanke radnika. Vlada, međutim, očekuje da će se Bahun odlučiti za najavljeno otpuštanje radnika Gorenja. Pozvao je ministra privrede Zdravka Počivalška i ministra rada Janeza Ciglera Kinga da posjete Velenje.

Otkako je kineski Hisense preuzeo Gorenje u junu 2018. do kraja marta ove godine, broj zaposlenih u Gorenje grupi smanjio se za 1.760, naveo je Bahun. On upozorava kako se očekuje da će otkazi rezultirati vrlo lošim utjecajem na daljnji razvoj Gorenja.

“S 50-postotnom popunjenosti proizvodnih kapaciteta nećemo preživjeti. Ne brine me samo sudbina tih 2.200 otpuštanja u Gorenje grupi, već sudbina svih zaposlenika. Koronavirus je težak problem, ali očito je da Gorenje ima i drugih problema”, pojasnio je Bahun.

Vijest o smanjenju broja radnika uznemirila je sindikalce Gorenja. Predsjednik Sindikata Skei Gorenje Žan Zeba sastat će se s predstavnicima općine Velenje. Konsultacije Uprave Gorenja sa sindikatom i radničkim vijećem započet će početkom maja, najavio je Zeba.

Dogradonačelnik Velenja Peter Dermol je u međuvremenu rekao da će nakon sastanka s predstavnicima radnika Gorenja predstavnici Općine održati razgovore i s upravom Gorenja. Za njega je odluka o smanjenju broja zaposlenih nedopustiva jer će, ako se provede na predviđeni način, u Velenju izazvati pravu socijalnu bombu.

U Velenju, kao lokalnoj zajednici, žestoko će se suprotstaviti viškovima u Gorenju.

Poduzet ćemo sve mjere kojima raspolažemo, čak i one najdrastičnije“, najavio je Dermol, dodajući da je kako bi se riješile negativne posljedice nove epidemije koronavirusa, država upravo preduzela korake za pomoć privredi.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here