Slovenija od danas popušta neke mjere, desetak hiljada radnika počinje raditi

Odgovornost za siguran rad leži na poslodavcima koji ga moraju organizirati prema uputstvima nacionalnog Instituta za javno zdravlje

63

Desetak hiljada radnika u slovenskim kompanijama, trgovini i uslužnim djelatnostima u danas ponovo počinje raditi, nakon višesedmične zabrane zbog epidemije koronavirusa.

Od većih kompanija rad pokreće Gorenje Hisense, proizvođač kućanskih aparata i Adria Mobil, proizvođač kamp-prikolica i kuća za odmor.

Prema vladinoj uredbi, mogu raditi i automehaničari, vulkanizeri, veća gradilišta te trgovine građevinskim materijalom i bijelom tehnikom.

Odgovornost za siguran rad leži na poslodavcima koji ga moraju organizirati prema uputstvima  nacionalnog Instituta za javno zdravlje, upozorila je u ponedjeljak privredna komora.

Sindikati su apelirali na zdravstvene vlasti da još jednom preciziraju svoje upute kako bi se osiguralo zdravlje radnika, umjesto da se riskira u korist kapitala.

“Bude li potrebno, pozivamo vladu da privremeno zaustavi sve poslove koji nisu nužni za funkcioniranje države”, kažu sindikalci.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here