BH-Gas: Snabdjevanje BiH prirodnim gasom odvija se bez problema

BH-Gas moli privredne subjekate i distributivne kompanije da poštuju rokove plaćanja.

43

BH-Gas obavještava javnost da se snabdjevanje BiH prirodnim gasom odvija bez problema i da se od inopartnera isporučuju potrebne i naručene količine prirodnog gasa. Istovremeno, BH-Gas je, a u skladu sa potpisanim ugovorima, izvršio avansna plaćanja transporterima prirodnog gasa kroz Mađarsku i Srbiju za mjesec april 2020. godine. Izmirena je i faktura za isporučeni prirodni gas za mjesec februar 2020. godine, te su se time stekle pretpostavke za nastavak urednog snabdjevanja prirodnim gasom svih potrošača.

Ono što se može primjetiti je to da je potrošnja prirodnog gasa zadnjih dana povećana i da je bez obzira na pad privrednih aktivnosti gotovo vraćena na nivo koji je karakterističan za ovo doba godine.

U vezi sa naprijed navedenim, a koliko je to moguće u odnosu na situaciju sa koronavirusom i obzirom da se radi o uvoznom energentu, molimo da svi privredni subjekati i distributivne kompanije poštuju rokove plaćanja. Ovu molbu ili apel ne želimo da se pogrešno shvati obzirom, a kao i kod nafte, prirodni gasa je uvozni energent i obaveza plaćanja je uslov sigurnosti snabdijevanja. Razumijemo odluku koja je donesena vezano za plaćanja obaveza osobama iznad 65 godina i svoje poslovanje (sve resurse ćemo staviti u funkciju redovnog izmirenja obaveza) ćemo prilagoditi toj olakšici za penzionere. BH-Gas sve čini da održi nivo plaćanja prema inopartnerima na nivou ugovorenih rokova jer niti jedan partner nije dao olakšice za plaćanja, a niti imamo bilo kakvih najava u vezi sa istim.

Kako sezona grijanja još traje i kako sigurnost sistema ne smije biti dovedena u pitanje, ne samo po pitanju izmirenja obaveza, služba održavanja na gasnom sistemu je u pogonu i na način da se ove obaveze izvršavaju kroz formirane timove , te sve činimo da svi potrošači budu uredno snabdjeveni prirodnim gasom.

U slučaju da bilo ko primjeti bilo kakve nepravilnosti u snabdjevanju prirodnim gasom ili dužinom trase gasovoda uoči bilo šta, što može uticati na ispravnost ili uredan rad gasnog sistema, molimo da kontaktira BH-Gasa na telefone 033 724-220 i 061 170 678.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here