Ko će imati moratorij na plaćanje kredita

Ipak se neće odnositi na sva pravna i fizička lica.

364

Banke u FBiH omogućit će odgađanje plaćanja kredita za građane i privredne subjekte, kako je već objavljeno prošle sedmice.

Agencija za bankarstvo Federacije BiH  u cilju očuvanja sigurnosti subjekata bankarskog sistema, te zbog povećanja nivoa spremnosti subjekata bankarskog sistema na postupanja u vanrednim okolnostima izazvanim pojavom virusnog oboljenja COVID-19, je na elektronskoj sjednici Upravnog odbora održanoj  20. marta 2020.godine, usvojila odluke o privremenim mjerama za tretman kreditnih obaveza fizičkih i pravnih lica u bankama i nedepozitnim finansijskim institucijama ( MKO i lizing društva ).

Međutim, moratorij će se odobravati odlukama banaka i nedepozitnih finansijskih institucija.  To će se morati dokazati dokumentacijom, ali će zavisiti i od procjene banke.

“Odlukama, banke i nedepozitne finansijske institucije mogu odobriti klijentima posebne mjere, kao što su: moratorij, odnosno zastoj u otplati kredita, koji može trajati najmanje do objave prekida vanredne situacije uzrokovane pojavom virusa COVID-19, uvođenje grejs perioda za otplatu glavnice kreditnih obaveza na period od najduže šest mjeseci, odobravanje dodatnog iznosa izloženosti za potrebe prevazilaženja njegovih trenutnih poteškoća sa likvidnošću, te druge mjere sa ciljem olakšavanja izmirivanja kreditnih obaveza klijenta i održavanja poslovanja klijenta. Kod mjera koje se odnose na klijente pravna lica, očekuje se donošenje odluka banaka i nedepozitnih finansijskih institucija na osnovu dostupnih informacija i komunikacije između banke i klijenta. Kada su u pitanju fizička lica, banka i nedepozitne finansijske institucije će postupati na osnovu vlastite procjene, dokumentacije i informacija o ugroženosti pojedinačnih klijenata i grupa klijenata koje imaju zajednička obilježja (npr. zaposlenici u jednom pravnom licu)”, navodi se u saopćenju za javnost Agencije za bankarstvo FBiH.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here