Vlada KS izdvojila pet miliona KM za saniranje posljedica koronavirusa u oblasti privrede

Turistička zajednica KS je dala i Prijedlog programa mjera kojima ćemo omogućiti rasterećenje, u vidu plaćanja poreza i doprinosa na plate, onim poslodavcima koji su zadržali radnike.

140

Vlada KS jučer je donijela odluku da se formira Koordinaciono tijelo za predlaganje mjera i razmatranje prijedloga za sanaciju posljedica izazvanih koronavirusom u oblasti privrede, prvenstveno s ciljem zaštite radnih mjesta i onih poslodavaca koji su pretpjeli štete, a nisu otpustili radnike.

„Ovo tijelo će raditi na usaglašavanju aktivnosti sa nadležnim institucijama na nivou BiH i FBiH, kao i na detaljnim fiskalnim procjenama“, istaknuo je ministar privrede Draško Jeličić.

Dodao je da je Vlada obavila niz konsultacija i dogovora sa Udruženjem poslodavaca KS, Privrednom komorom KS, Turističkom zajednicom KS i JU Služba za zapošljavanje KS.

„Pet miliona KM koje smo izdvojili u fond već se mogu uvećati za milion KM koje je izdvojila Turistička zajednica KS, a koji će biti izdvojeni za pomenute namjene. Turistička zajednica KS je dala i Prijedlog programa mjera kojima ćemo omogućiti rasterećenje, u vidu plaćanja poreza i doprinosa na plate, onim poslodavcima koji su zadržali radnike. Ne možemo zaustaviti sve fiskalne tokove, da ne punimo fondove penzionog i zdravstvenog osiguranja, jer ako se radnicima dodijele otkazi automatski ćemo izbaciti i te doprinose, a što ćemo onda sa oporavkom privrede kada se završi ova epidemiološka kriza“, naglasio je ministar Jeličić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here