Predstavljen Augmented Reality (AR) vodič kroz Sarajevo 5D

Kao direktan cilj prve, ali i narednih faza ovog projekta ističu se poticanje razvoja i obogaćivanja turističke ponude Kantona Sarajevo kroz napredne, moderne tehnologije.

75
Vodič

Android aplikacija koja po prvi put u turističku ponudu Sarajeva uvodi Augmented Reality (AR) tehnologiju predstavljena je u Homework HUB-u u Sarajevu.

Kao direktan cilj prve, ali i narednih faza ovog projekta ističu se poticanje razvoja i obogaćivanja turističke ponude Kantona Sarajevo kroz napredne, moderne tehnologije.

Koordinatorica projekta Selma Rizvić ističe da je za prvu fazu projekta izabrano šest objekata – Spomenik sarajevskom atentatu, Bijela tabija, Tašlihan, Robna kuća “Sarajka”, Veliki Sefardski hram i Džamija Havadže Kemaludina.

“Ciljano smo birali objekte iz različitih perioda historije Sarajeva koji danas više ne postoje. Na njihovom mjestu izgrađeni su drugi objekti i na taj način oni su izgubljeni iz arhitekture grada. Pomoću pomenute aplikacije korisnik će na ekranu svog mobilnog uređaja moći vidjeti njihove 3D prezentacije sa osnovim informacijama o historiji i funkcionalnosti tih objekata. Modeli objekata će se pojaviti preko fizičke mape koja se može nabaviti u Visit Sarajevo info uredima, a odlazak na lokaciju posjetioce nagrađuje dodatnim digitalnim sadržajem”, objasnila je Rizvić.

AR vodič kroz Sarajevo 5D je orijentiran prema inostranim posjetiocima, ali je ujedno koristan domaćim turistima i građanima Sarajeva da se upoznaju sa kulturnom historijom grada.

Ivona Ivković-Kihić iz istraživačke laboratorije Sarajevo Graphics Group Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, ističe da je “augmented reality” ili “proširena realnost”  tehnologija koja virtualne elemente dodaje u stvarni prostor, tako da korisnik kada posmatra okruženje kroz uređaj koji pokreće “Augmented reality” aplikaciju, vidi sadržaj koji je ubačen u prostor tako da izgleda kao da je zaista tu.

“Ovo je jedna od brzorastućih tehnologija koja je atraktivna i nudi velike mogućnosti za prikaz sadržaja u prezentacijama kulturnog naslijeđa. Smatram da je naša aplikacija Sarajevo5D upravo lijep primjer kako se to može realizovati. Željno očekujem reakcije javnosti, te se nadam da ćemo imati priliku aplikaciju širiti u smislu dodavanja novih sadržaja iz Sarajeva, ali i uraditi nešto slično za druge gradove naše zemlje”, izjavila je na prezentaciji Ivona Ivković-Kihić.

Za dizajn koncepta i razvoj aplikacije, te kreiranje digitalnog sadržaja zaslužne su Selma Rizvić i Ivona Ivković-Kihić iz istraživačke laboratorije Sarajevo Graphics Group Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, historijske podatke i sadržaj pripremio je Dragan Golubović, a vizuelni identitet i dizajn projekta djelo je Aide Sadžak.

Promotivni video potpisuju Selma Rizvić i Bojan Mijatović, a muziku je komponovao Emir Bukovica. Više informacija o cijelom projektu dostupno je na web stranici www.sarajevo5d.ba

Prva faza projekta je relizovana u periodu juli 2019. – februar 2020. godine i uključivala je razvoj pilot aplikacije uz prikupljanje i kompilaciju informacija o objektima, integraciju podataka u aplikaciju, testiranje i lansiranje prve verzije aplikacije.

Razvoj prve faze projekta i te jedinstvene aplikacije u produkciji 5D-CADD d.o.o. Sarajevo podržala je Turistička zajednica Kantona Sarajevo, a u planu je proširenje sadržaja aplikacije dodatnim digitalnim sadržajima, novim jezicima, a ovisno o interesu javnosti planirane su slične aplikacije i za druge gradove širom Bosne i Hercegovine, poput Mostara, Bihaća, Banja Luke i dr.

“AR vodič kroz Sarajevo 5D” dostupan je za Android uređaje u vidu besplatne aplikacije koja se može preuzeti sa Google Play Store-a.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here