Relaks Posušje gradi vjetroeletranu vrijednu 35 miliona eura

Temeljem dobijenih podatka urađene su sve potrebne studije i elaborati koji pokazuju da je lokacija Oštrc jedna od najboljih lokacija za izgradnju vjetroelektrana u BiH.

197
 Relaks d.o.o. Posušje, čiji su vlasnici privrednici Veljko Lončar (Vokel) i Tomislav Marić (KTM Brina), radi na projektu izgradnje VE Oštrc na planini Oštrc iznad Posušja.

Projekt je u fazi ishođenja energetske dozvole. Do sada je za VE izdana lokacijska i okolišna dozvola te još 30-ak raznih dopuštenja i saglasnosti sa nivoa općine, kantona i FBiH, javlja portal Grude.com.

Snaga i smjer vjetra se kontinuirano prati i snima već pet godina s uređajima postavljenim na mjerni stub visine 84 metra na Oštrcu.

Temeljem dobijenih podatka urađene su sve potrebne studije i elaborati koji pokazuju da je lokacija Oštrc jedna od najboljih lokacija za izgradnju vjetroelektrana u BiH.

Električnu energiju iz obnovljivog izvora energije-vjetra, VE Oštrc će proizvoditi s osam vjetroturbina ukupno instalirane snage 28,2 MW.

Planirana godišnja proizvodnja je 94 GW/h električne energije i ona je dovoljna za opskrbu svih domaćinstavaa u Posušju, Grudama i Ljubuškom.

Prema Studiji izvodljivosti vrijednost projekta VE Oštrc je 35 miliona eura i to će biti najveća investicija u jedan projekat u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Relaks d.o.o. Posušje potpisao je ugovor o koncesiji s Vladom ZHK, temeljem kojeg je stekao pravo da izgradi i koristi vjetroelektranu na lokalitetu Oštrc u Posušju u periodu od 30 godina.

Na ime koncesijske naknade Relaks će plaćati koncesijsku naknadu u iznosu od 2,5 posto od ukupne vrijednosti proizvedene električne energije, a naknada će se dijeliti na dva jednaka dijela između kantona i Općine Posušje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here