Danska planira uvođenje 4-dnevne radne sedmice

Rezultati ankete su pokazali da 16 posto zaposlenih osoba u toj zemlji podržava ideju o skraćivanju radnog vremena.

30

Nakon što je finska premijerka Sanna Marin nedavno izjavila da planira skratiti radno vrijeme na četiri dana sedmično i šest sati dnevno, i Danci su pokrenuli raspravu o skraćivanju radnog vremena, odnosno o uvođenju četvorodnevne radne sedmice, javlja Hina, prenose mediji.

Prema zvaničnoj anketi Agencije za statistiku, svaka sedma osoba koji radi u Danskoj željela bi da radi manje sati u sedmici.

Rezultati ankete su pokazali da 16 posto zaposlenih osoba u toj zemlji podržava ideju o skraćivanju radnog vremena.

Radna sedmica u Danskoj traje 37,5 sati, što je manje od većine evropskih zemalja.

Sedam posto radnika želi da radi više

Osobe u dobi za zasnivanje porodice te oni s univerzitetskim obrazovanjem spadaju u grupu koja je posebno izrazila želju za smanjenjem radnog vremena.

“Ljudi žele manje  raditi nakon što napune 35 godina, što je dob u kojoj mnogi osnivaju porodice ili već imaju malu djecu”, rekao je Martin Faris Sawaed Nielsen iz Agencije za statistiku Danske.

Dodao je kako je značajan broj osoba u starosnim kategorijama između 45 i 54 godina te 55 i 64 godina koje takođe podržavaju ideju o skraćivanju radnog vremena.

Sedam posto onih koji su bili uključeni u studiju izjavilo je da bi željelo da radi više sati nego što to trenutno rade.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here