Riječ urednice Aide Delić: Neka 2020. bude godina biznisa i biznismena

Od pukih obećanja, potpisane (i obavezujuće) Reformske agende kojom se traži rasterećenje privrede i smanjenje javne potrošnje  ostalo je samo – pusto obećanje i potpisi koji vrijede taman koliko i papir na koji su stavljeni.

67
Aida Delić

Godina za nama i godina pred nama… Poslovna, naravno… Vrijeme je, dragi moji, svođenja računa o poslovnoj 2019. i planovima za (poslovnu) 2020. godinu. Govoreći sa aspekta uslova poslovanja u Bosni i Hercegovini, 2019. poslovna godina definitivno nije ona koju ćemo pamtiti po poboljšanju poslovnog ambijenta, rasterećenju privrede i kreiranju povoljnije investicijske klime.

Od pukih obećanja, potpisane (i obavezujuće) Reformske agende kojom se traži rasterećenje privrede i smanjenje javne potrošnje  ostalo je samo – pusto obećanje i potpisi koji vrijede taman koliko i papir na koji su stavljeni.

Još jedna godina je potrošena na čekanje da se formira vlast na nivou FBiH i države, da se krene u ozbiljnu reformu zakonodavstva (kao da to nisu mogle raditi i oni koji su još na vlasti), na dnevnopolitička prepucavanja, stvaranja i rušenja tzv. koalicija. Ukratko, kreatori poslovnog ambijenta su se bavili sami sobom (uglavnom).

Poslovni ljudi nemaju privilegiju uzaludnog trošenja vremena, jer je nužno (u nedostatku državnih intervencija) naći način kako ostati na postojećim i otvoriti nova tržišta, kako usvajati nove tehnologije, zadržati radnu snagu, platiti fiskalne i parafislane namete i ostati konkurentan na tržištu. Nije da im ne ide dobro (ko ne vjeruje neka pogleda statističke izvještaje o rastu uplata na osnovu direktnih i indirektnih poreza).

Kako nada umire posljednja, svima onima koji rade, zapošljavaju, izvoze, usvajaju nova znanja i tehnologije,  uredno plaćaju državi poreze i doprinose, u  2020. godini želimo:

–              Da se privredi vrati dio sredstava uplaćenih za poreze i doprinose (kroz smanjenje poreza i doprinosa, naprimjer).

–              Da naplati barem 10 posto dugovanja za direktne poreze npr. koja u ovome trenutku iznose gotovo četiri milijarde KM (jeste, više od budžeta FBiH za 2020. godinu).

–              Da se biznismenima u cijeloj BiH barem prepolove, ako se ne mogu u cijelosti ukinuti pojedini parafiskalni nameti i takse za koje je analizama dokazano da su i po 10 puta više nego u regionu).

–              Da oni koji investiraju budu oslobođeni plaćanja poreza na dobit za reinsvestiranje u nove pogone, tehnologije, radna mjesta.

–              Da se, konačno, nešto uradi  na smanjenju javne potrošnje koja je odavno među najvišim u svijetu.

–              Da se konačno uredi oblast javnih nabavki za koje će svi priznati (barem u razgovoru u „četiri oka“) da su legalizirana perionica novca…

I da 2020.  godina u BiH  bude godina biznisa i biznismena…

P.S. Našim čitaocima Business magazine za narednu godinu priprema neke novosti: izlazit ćemo mjesečno, na povećanom broju strana i u redizajniranom izdanju… Teme, ne trebamo ni govoriti, aktuelne i profesionalno praćene. I još jednom, uz malu modifikaciju, ista želja – svim našim vjernim čitaocima i našim klijentima od srce želimo da 2020. godina bude naša/njihova – godina biznisa i biznismena….

 

 

PREKOAida Delić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here