DVIJE MILIJARDE EURA EKONOMSKE RAZMJENE REPUBLIKE ITALIJE I BiH U OVOJ GODINI

Italijanske firme u BiH prisutne u gotovo svim sektorima privrede

154

“Republika Italija drugi je vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine. Ove godine naša ekonomska razmjena iznosit će skoro 2 milijarde eura što je jednako našoj razmjeni sa Katarom. Ponosimo se ovim podacima i sigurno ćemo nastaviti zajednička ulaganja“, istakao je ambasador Republike Italije u BiH, NJ.E. Nicola Minasi, na Ekonomskom forumu “Italija – BiH“. Forum koji je okupio više od 70 italijanskih firmi koje posluju u BiH, održan je kao prateći program konferencije “Italija i BiH: Balkan i EU kroz stoljeća – 155 godina od otvaranja prvog Generalnog konzulata Italije u Sarajevu” koja je održana u Sarajevu.
“UniCredit Bank je najveća kompanija u BiH, a italijanske banke trenutno pokrivaju 30 posto bankarskog tržišta u BiH. Također, naš veliki brand Nordica ovdje proizvodi veliki broj svoje poznate obuće. Odlazak ljudi iz ove zemlje je ozbiljan problem i zbog toga se mora raditi na ekonomiji jer samo ona može zadržati mlade u BiH“, dodao je ambasador Minasi.
Predsjednica komisije za vanjske odnose i EU Zastupničkog doma parlamenta Italije, Marta Grande, naglasila je da vlast u Bosni i Hercegovini treba podržati kompanije koje izvoze i kreću se prema Evropskoj uniji. “Ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju podrazumijeva i lakši ulazak italijanskih kompanija na bh. tržište, a posljedično još veću i intenzivniju ekonomsku saradnju. Mi iz Parlamenta Italije smo tu jer želimo pomoći odnosima naših zemalja u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu“, navela je Marta Grande.

Posebno predstavljanje na forumu imalo je Udruženje italijanskih privrednika (Confindustria) koje je najveća italijanska i jedna od najvećih evropskih poslovnih asocijacija koja okuplja 150 hiljada kompanija i 5,5 miliona zaposlenih. “Confindustria u BiH prisutna je već sedam godina i predstavljamo sigurnu luku za naše kompanije koje posluju ovdje. Naš glavni zadatak u BiH je da predstavljamo kulturu i filozofiju italijanskih kompanija te da pojednostavimo komunikaciju sa svim nivoima vlasti što je više moguće“, kazao je Erich Cossutta u ime ovog udruženja.
Na forumu najavljeno je i održavanje velike konferencije Connext 2020 koju u februaru u Milanu organizuje krovno Confindustria udruženje. “Ove godine očekujemo okupljanje 7000 naših članova iz 13 država u kojima djelujemo. Posebno smo fokusirani na B2B sastanke, a očekujemo 450 kompanija izlagača i 200 prezentacija. Strane kompanije imaju mogućnost besplatnog učešća i ovom prilikom pozivam sve bh. kompanije da nam se pridruže“, istakla je Letizia Pizzi iz ureda za međunarodnu saradnju Confindustria.

Italijanske firme u BiH prisutne u gotovo svim sektorima privrede: metaloprerađivačkoj, hemijskoj, tekstilnoj, obućarskoj, drvnoj, kućanskoj i građevinskoj industriji te proizvodnji namještaja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here