Recite ne plastičnim bocama, o tome ovisi naša budućnost

Nevjerovatne činjenice o aluminijumskim limenkama

48

Broj PET boca dostigao je kritične razmjere, to znači da svi moramo donijeti ispravnu odluku kako više ne bismo nanosili štetu okolišu i vlastitom zdravlju.

PET boce su najveći zagađivači kada je u pitanju vrsta ambalaže, a mogu se reciklirati samo 20 posto, a da i ne spominjemo kako im je potrebno 400 godina da se razgrade. Odbačena plastika opasna je ne samo za ekosustave naših voda i šuma, već prodire i u ljudsko tijelo putem mikroplastičnih čestica. No, ne moramo se u potpunosti odreći bezalkoholnih pića. Odaberite umjerenu konzumaciju ovih pića u aluminijskim limenkama sa manjim mililitražama, to je bolje i za vas, a i za okoliš. Evo 6 neodoljivih razloga za odabir aluminijskih limenki!

1. Alu limenke se mogu reciklirati neograničen broj puta – Aluminijske limenke se mogu 100 posto reciklirati, mogu se ekonomično koristiti neograničen broj puta. Ako ih stavimo u odgovarajuće kante za reciklažu, možda ćemo ih „ponovo vidjeti“ za samo 60 dana kao novu limenku osvježavajućeg bezalkoholnog pića.

2. Sigurno – aluminijske limenke su vrsta ambalaže koja nudi najviše zaštite: one odbijaju 92 posto svjetlosti, čuvaju sadržaj od zagađivača, kisika i bakterija, a tekućinu čuvaju od vanjskih nečistoća. Također, konzerve se ne mogu ponovo zatvoriti nakon što su otvorene, što znači da možemo izbjeći da neko doda nešto u naše piće, a zatim ga neopaženo zatvorimo.

3. Bez konzervansa – napitak koji je u limenci je termički obrađen, što znači da se sadržaj čuva pasterizacijom. Većina pića u aluminijskim limenkama ne sadrže konzervanse.

4. Pojedinačna količina za posluživanje – Aluminijska limenka od 250 ml jednaka je čaši koju možete popiti odjednom. To znači da se proizvod konzumira svjež, tako da ne gubi svoju vrijednost za uživanje, a pomaže i u izbjegavanju prekomjerne konzumacije i prekomjernog unosa šećera.

5. Jednostavan za upotrebu – brže se hladi i duže zadržava napitak hladnim, što znači da možemo duže uživati u osvježavajućem efektu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here