Evropska unija namjerava obustaviti finansiranje projekata koji uključuju naftu, gas i ugalj, zaključili su jučer u zajedničkom saopćenju ministri finansija tog evropskog bloka.

Britanska agencija Reuters ocjenjuje da je ovo korak usmjeren na borbu protiv klimatskih promjena.

Ministri finansija EU pozvali su u jučerašnjem zajedničkom saopštenju Evropsku investicionu banku (EIB) i druge svjetske finansijske institucije, kao što je Svjetska banka da obustave finansiranje projekata sa fosilnim gorivom,posebno one koji uključuju čvrsta fosilna goriva, uzimajućiu obzir održivi razvoj i energetske potrebe, uključujući energetsku bezbednost partnerskih zemlja.

Političku deklaraciju treba podržati zvanična odluka Borda EIB u kojem su predstavnici svih 28 zemalja EU, a koji će naredni sastanak održati 14. novembra.

Odluka EIB o ukidanju finansiranja fosilnih goriva očekivala se prošlog mjeseca, ali je odložena zbog podijela unutar EU, tačnije zbog toga što su pojedinje zemlje, uključujući Njemačku, Italiju i Poljsku (koju su više zavisne od fosilnih goriva), željele da se finansiranje nastavi.

Reuters navodi da bi potpuno ukidanje finasiranja projekata sa fosilnim gorivom moglo zaustaviti investicije Evropske investicione Banke u vrijednosti od više milijardi eura u takve projekte.

Evropska investiciona banka je prošle godine izdvojila skoro dvije milijarde eura za projekte koji uključuju fosilna goriva.

Prema podacima te institucije, od 2013. godine takve investicije dostigle su 13,4 milijarde eura.

“Ipak, gasni projekti u Ukrajini, Hrvatskoj i drugim zemljama – partnerima EU mogli bi i dalje da budu finansirani, nakon što je Mađarska tražila njihovo izuzeće iz straha da bi te zemlje u suprotnom mogle da se oslone na Rusiju (velikog izvoznika nafte i gasa)”, navodi se u poverljivom dokumentu u koji je Reuters imao uvid.

Uprkos tome što je glavni finansijer projekata širom svijta namijenjenih za borbu protiv globalnog zagrijavanja, EU finasira i fosilna goriva, dok većina njenih zemalja podržava gasne projekte kako bi smanjile oslanjanje na nuklearnu energiju ili ugalj.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here