Direktor Ajdinović održao sastanak s generalnim direktorom JP Elektroprivreda BiH Bajazitom Jašarevićem

Fokus razgovora bio je usmjeren na vršenje inspekcijskih nadzora federalnih inspektora u oblasti energetike, termoenergetike i rudarstva, kao i na aktuelnu problematiku vezanu za stanje u termoelektranama i rudnicima.

167

Danas, u prostorijama Federalne uprave za inspekcijske poslove održan je sastanak direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove  Anisa Ajdinovića i generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH  Bajazita Jašarevića, o stanju u JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, te aktivnostima Federalne uprave za inspekcijske poslove u oblasti energetike, termoenergetike i rudarstva.

Sastanku su također, ispred Federalne uprave za inspekcijske poslove prisustvovali i glavni federalni rudarski, termo i elektro-energetski inspektor Ferid Osmanović, federalni inspektor za tečne energente i plin Muamer Terzić i pomoćnica direktora Merima Tanović, te ispred Elektroprivrede BiH izvršni direktor za pravne poslove Mensura Zuka i izvršni direktor za proizvodnju Senad Sarajlić.

Na samom početku, direktor Jašarević je istakao da je područje energetike, odnosno institucionalna podrška i saradnja s javnim servisom pitanje općeg interesa i društvenog značaja, te izrazio zahvalnost federalnim inspektorima na nadasve profesionalnom, korektnom i otvorenom pristupu u vršenju inspekcijskih nadzora koji se provode iz nadležnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove. Upoznao je predstavnike Federalne uprave za inspekcijske poslove s predstojećim aktivnostima JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo vezanim za reorganizaciju rada ovog društva.

Fokus razgovora bio je usmjeren na vršenje inspekcijskih nadzora federalnih inspektora u oblasti energetike, termoenergetike i rudarstva, kao i na aktuelnu problematiku vezanu za stanje u termoelektranama i rudnicima. Razmatrana su i pitanja vezana za poslovanje JP Elektroprivrede, izvjesni problemi izloženosti tržišnoj konkurenciji, pitanje zaštite okoliša, te su predočena dosadašnja iskustva federalnih inspektora u ovoj oblasti. Unapređenje postojećeg normativnog okvira je prepoznato kao područje dosadašnjeg, ali i budućeg zajedničkog djelovanja.

Također, razmatrana je problematika u vezi sa pravnim procedurama i aktivnostima koji se provode u  smislu poštivanja zakona i propisa za koje je nadležna JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, te poboljšanja postojećih zakonskih normi u kontekstu usklađivanja zakonodavstva s regulativom Evropske Unije.

Direktor Ajdinović se zahvalio delegaciji JP Elektroprivede BiH na današnjoj posjeti ističući zakonsku obavezu Federalne uprave za inspekcijske poslove da prati stanje u oblastima iz svoje nadležnosti, te dobru volju za poduzimanjem budućih zajedničkih aktivnosti u smislu inicijativa za unapređenje postojećih zakonskih rješenja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here