DOBROĆUDNO UVEĆANJE PROSTATE PROBLEM SAVREMENOG MUŠKARCA

Učestalo noćno mokrenje , slab mokraćni mlaz, prekidanje mokraćnog mlaza, čekanje pri početku mokrenja i/ili neodgodiv nagon za mokrenjem najčešći su simptomi dobroćudnog uvećanja prostate. Često se ovi prvi simptomi zanemaruju ili pripisuju godinama.

102
Prostata

Muškarci su poznati po tome da se teško odlučuju za odlazak ljekaru , posebno urologu, pa trpe i tako bolest napreduje i napreduje, dok ne postane kasno.

Koji simptomi prate dobroćudno uvećanje prostate?

Postoje dvije osnovne grupe simptoma koji se dijele u tzv. opstruktivne i iritativne. Opstruktivni su posljedica postepenog sužavanja mokraćne cijevi u dijelu kojim prolazi kroz prostatu (zamislite cijev koja se sužava uslijed pritiska sa strane, a pri tom ista količina tekućine (mokraće) mora proći kroz nju), dok iritativne smetnje čini pritisak povećane prostate na vrat mokraćnog mjehura (što za posljedicu ima učestaliji nagon na mokrenje već i kod manje količine mokraće u mjehuru).

Benigna hiperplazija prostate predstavlja stanje uzrokovano hormonskim dešavanjima, a postaje bolest tek kada počne izazivati tegobe s mokrenjem.

Ukoliko ne poduzmete ništa s vremenom simptomi koji karakterišu dobroćudno uvećanje prostate napreduju i dodatno se pogoršavanju.

Kako da znam imam li simptome dobroćudnog uvećanja prostate?

Kad neko spomene testiranje prostate odmah pomislimo na neke neugodne preglede, međutim postoji i niz drugih testova. Jedan od njih je IPSS test (International Prostate Symptom Score). IPSS test Evropskog udruženja urologa služi za procjenu težine simptoma, pomaže u odabiru adekvatne terapije i  praćenju efekata terapije. 

IPSS test sastoji se od osam pitanja koja će vam pomoći da otkrijete imate li simptome benigne hiperplazije prostate i u kojem stepenu; blagi, umjereni ili ozbiljni simptomi.

Online test potražite ne web stranici www.muskozdravlje.ba i o rezultatima se posavjetujte sa Vašim ljekarom ili apotekarom..

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here