Zdravlje: 6 savjeta nutricionista koji će pomoći u borbi protiv stresa

Dok neke namirnice uzrokuju stres i anksioznost, citrusi, orašasto voće i jogurt vaš su saveznik

73
Nutricionisti

Stres i anksioznost mogu biti uzrokovani hranom, tvrde nutricionisti, koji su za portal msn.com naveli koji su najčešći uzročnici koji se mogu pronaći u prehrani.

  1. Šećer

Velike količine šećera povisit će nivo šećera u krvi što će rezultirati stanjem sličnom napadu panike, a ujedno će dovesti do manjka energije.

Kako bi izbjegli ovakva stanja nutricionistica Erica Hornung predlaže konzumaciju zdravih ugljikohidrata, a tvrdi i da će doručak bogat proteinima pomoći u očuvanju energije.

  1. Manjak antioksidansa

Studija objavljena u časopisu The Annals of General Psychiatry potvrdila je kako nedostatak antioksidansa u tijelu može biti uzrok anksioznosti te se zbog toga predlaže konzumacija hrane koja sadrži visok nivo antioksidansa. U tu grupu spadaju tamno bobičasto voće, orasi, voće i grah.

  1. Kofein

Temeljna osobina kofeina je razbuđivanje, ali tijelu ponekad, ipak, treba san. Također, kofein povećava i nivo kortizola koji izaziva razdražljivost. Nutricionisti zato umjesto kafe preporučuju ispijanje većih količina vode koja se uvijek može začiniti nekim voćem kao što su jagoda ili kivi.

  1. Utjecaj omega-3 masnih kiselina

Iako još nepotvrđena, činjenica je da omega-3 masne kiseline smanjuju anksioznost, a smatra se da je to zbog njihove brze apsorpcije do mozga. Budući da je mediteranska prehrana bogata takvim kiselinama, ona je izvrsna u borbi protiv anksioznosti, a osim toga, ovakva prehrana uključuje i orašaste plodove, sjemenke te ribu, sve namirnice koje su i općenito dobre.

  1. Bakterije

Posljednje studije navode bakterije kao uzročnike anksioznosti i depresije, a nutricionisti preporučuju borbu protiv njih probioticima koji se nalaze u jogurtu i/ili kefiru.

  1. Vitamini B grupe

Vitamini grupe B povezani su s mentalnim stanjima pa tako manjak vitamina B6 izaziva razdražljivost, nesanicu i depresiju, dok manjak vitamina B5 dovodi do visokog krvnog pritiska koji zatim povećava stres. Izvor vitamina B su razni citrusi, cjelovite žitarice i povrće.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here