Inovacije: HAS_One prva bh. robotska ruka

Haris Salkić iz Brčkog razvio je robotsku ruku HAS_One koja je odmah nakon predstavljanja privukla pažnju potencijalnih kupaca, a prve isporuke planirane su za kraj aprila naredne godine.

604
Haris Salkić

Razvoj robotike kao nauke i primjena robota u skoro svim segmentima života zadnjih godina doživljava pravi zamah. Danas se roboti sve više primjenjuju u industriji, obrazovanju, medicini. Kako bi učenici i studenti u Bosni i Hercegovini lakše razumjeli principe rada robota i robotskih sistema u industriji, Haris Salkić iz Brčkog, student Mašinskog fakulteta u Sarajevu razvio je HAS_One robotsku ruku.

„HAS_One je robotska ruka čiji je dizajn u potpunosti prilagođen potrebama praktične nastave iz oblasti robotike. Ova robotska ruka namijenjena je da služi kao nastavno pomagalo u osnovnim i srednjim školama te tehničkim fakultetima kako bi učenici i studenti mogli lakše shvatiti principe rada robota i robotskih sistema u industriji. Robotske ruke  također su dostupne i organizacijama koje se bave STEM edukacijom kao i svim pojednicima zainteresiranim za robotiku. HAS_One radi na principu inverzne kinematike, to jest za zadanu kranju tačku robotske ruke software sam pronalazi položaje i uglove svih zglobova i na taj način robot programer, odnosno učenik lakše dovodi robotsku ruku u željenu poziciju. Ono što razlikuje robotsku ruku HAS_One od drugih sličnih proizvoda jeste upravo njen dizajn i kvalitet izrade na koji posebno obraćamo pažnju. Ujedno, ovo je i prva bh. robotska ruka čiji se razvoj i proizvodnja obavljaju u našoj državi“, za Business Magazine kaže Salkić.

Veliki potencijal

Salkić se robotikom počeo baviti još u srednjoj školi i do sada je radio na pet sličnih projekata. Ideja za ovu robotsku ruku nastala je u oktobru prošle godine na Business Forumu u Brčkom na kojem je imao priliku razgovarati sa investitorima iz Turske i Rusije koji su pokazali veliki interes za oblast kojom se bavi te je kroz razgovor sa njima shvatio da postoji veliki potencijal za jedan ovakav proizvod.

„Već u novembru pokrenuo sam projekat HAS_One i počeo raditi na izradi 3D modela ove robotske ruke. U početku poteškoće su bile većinom tehničke prirode, ali sa velikom željom i jako puno rada za svaki problem uspio sam naći rješenje, tako da mogu reći da je vrijeme razvoja osnovne verzije ove robotske ruke trajalo oko deset mjeseci“, dodaje Salkić.

Salkić je tehnički dio projekta radio sam. Kako kaže, na njegovu žalost ili sreću niko od kolega s fakulteta nije bio zainteresiran da učestvuje u realizaciji projekta iako im je to predlagao. Najveću podršku dobio je od svojih roditelja koji su mu, prije svega, pružili materijalnu podršku za nabavku materijala te ga sve vrijeme  bezuslovno podržavali. Zajedno sa Salkićem, na projektu je radila i njegova sestra Samra.

„Moja sestra Samra je uvijek bila uz mene, ne samo kao emotivna već kao i administrativna podrška te danas zajedno sa mnom čini tim HAS Robotics. Ona se brine za izradu biznis plana, prezentacija investitorima i sličnih stvari, a pored toga, zajedno veoma produktivno djelujemo kad je u pitanju razvijanje novih ideja u našem poslu. Kroz rad na ovom projektu i u njoj se razvila ljubav prema tehničkim zanimanjima pa je ove godine odlučila da upiše Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu. Uz moju porodicu, veliku zahvalnost moram izraziti i mojim asistentima sa fakulteta doc. dr. Adisu Muminoviću i v. ass. Adiju Pandžiću koji su na mene prenijeli znanje koje mi je mnogo značilo u dosadašnjem radu na ovom projektu“, naglašava Salkić.

SBF Start-Up Challenge prekretnica

Prekretnica u njihovom radu bila je prijava na Sarajevo Business Forum Start-up Challenge takmičenje održano početkom godine, a koje je uz podršku partnera pokrenula Bosna Bank International (BBI).

„SBF Start-Up Challenge je jedna od najvećih prekretnica u mom životu. Zahvaljujući pobjedi na ovom takmičenju osvojili smo novčanu nagradu od 10.000 KM kao i mentorsku i marketinšku podršku, što nam je veoma pomoglo u razvoju ovog projekta. Novac smo uložili u nabavku 3D printera, opreme i materijala za proizvodnju prvih prototipa robotske ruke HAS_One“, ističe Salkić.

Odmah nakon emitiranja SBF Start-Up Challenge emisije  počeli su se javljati potencijalni kupci, a od 1. septembra počeli su i sa sakupljanem narudžbi za ove robotske ruke, čija se  isporuka očekuje krajem aprila naredne godine. Svi oni koji su zainteresiranii za kupovinu robotske ruke HAS_One već sada je mogu naručiti putem maila ili web stranice. Također, ostvarili su kontakte i sa inozemnim investitorima i rade na tome da pokrenu izvoz HAS_One robotske ruke.

U narednom periodu planiraju učestvovati na  takmičenju Transformers Roadshow koje organizira Islamska razvojna banka (Islamic Development Bank) i koje će biti održano u Sarajevu 28. septembra.

„Nakon ovog takmičenja planiramo se još više posvetiti samoj proizvodnji kako bi krajem aprila uspjeli isporučiti prve robotske ruke. Planiramo nastaviti dalji razvoj robotske ruke HAS_One i još više poboljšati njene karakteristike. Pored toga, planiramo pokrenuti i razvoj nove robotske ruke čija će se namjena pronaći u industriji što nam je od početka bila želja. Također, imamo u planu i proširenje naših ljudskih resursa posebno imajući u vidu radnike u proizvodnji“, dodaje Salkić.

U BiH se može uspjeti

Unatoč brojnim preprekama Salkić je mišljenja da ako neko zna šta želi i vrijedno radi na tome, može uspjeti i u BiH.

„Inovatori u BiH nemaju start-up inkubatora u kojem bi svoje ideje mogli razvijati prije samog osnivanja firme što bi uveliko olakšalo čitav proces. Mada, ukoliko neko jasno zna šta želi ostvariti uvijek može potražiti pomoć većih društveno odgovornih kompanija, ambasada, raznih domaćih i stranih vladinih i nevladinih organizacija koje podržavaju start-up projekte.  Vjerujem da ukoliko budu uporni sigurno naići će na nekoga ko će im pomoći na putu do uspjeha. U Bosni i Hercegovini se svakako može uspjeti kao i svugdje u svijetu. Živimo u vremenu koje je idealno za razvoj novih ideja jer pomoću laptopa i interneta možete naučiti  skoro sve iz oblasti koja vas zanima, tako da mislim da uspjeh ne zavisi od mjesta u kojem se nalazimo već od jačine želje i upornosti u onome što radimo. Prema tome, smatram koliko god budem uporan toliko će i moj biznis biti uspješan“, ističe Salkić.

 

PREKOMirela Haskić Suša
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here